Zadlženosť slovenskej ekonomiky sa v 3.štvrťroku 2011 znížila o 2,7 mld.eur

Bratislava 20. januára (TASR) – Zadlženosť slovenskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku 2011 znížila medzikvartálne o 6,6 %. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka sa bilancia zlepšila o 3,3 %. Štatistiku štvrťročných finančných účtov (ŠFÚ) dnes zverejnila Národná banka Slovenska (NBS). „V treťom štvrťroku 2011 došlo k poklesu čistej dlžníckej pozície domácej ekonomiky o 2,7 miliardy eur,“ uviedla NBS.
Z pohľadu inštitucionálnych sektorov prispeli najvýraznejšou mierou k uvedenému vývoju finančné transakcie finančných inštitúcií. Rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi transakciami dosiahol 3,9 miliardy eur. „Naopak, najhorší výsledok v 3. štvrťroku 2011 dosiahli nefinančné inštitúcie, ktorých dlžnícka pozícia vzrástla o 0,8 miliardy eur,“ informovala centrálna banka.
Štatistiky o ŠFÚ predstavujú finančné údaje, ktoré vytvárajú integrálnu súčasť systému národných účtov. Tieto údaje reprezentujú finančné pozície a finančné transakcie jednotlivých sektorov v ekonomike, takisto však transakcie medzi týmito sektormi a zvyškom sveta. Dáta o finančných stavoch poskytujú prehľad o finančnom bohatstve a úrovni zadlženia finančných inštitúcií, domácností, podnikov a vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy