Novela konkurzného zákona skvalitní podnikateľské prostredie

Bratislava 20. januára (TASR) – Šéfka Ministerstva spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) si podľa svojich slov od novelizácie zákona o konkurze a reštrukturalizácie sľubuje vyššiu kvalitu podnikateľského prostredia.
"Bankrot je proste súčasťou trhovej ekonomiky a pokiaľ firmy, ktoré sú v stave úpadku, nejdú do bankrotu včas, tak ťahajú za sebou do bankrotu aj firmy, ktoré by inak mohli byť zdravé. Takže je to vlastne aj očistný proces," uviedla v rozhovore pre TASR Žitňanská.
"Za dôležité zmeny, ktoré prináša novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii, spomeniem tri také kľúčové, aj keď je ich v zákone samozrejme viac," informovala.
V prvom rade je to podľa nej uvoľnenie veriteľských návrhov na vyhlásenie konkurzu, aby mali veritelia reálnu možnosť dať svojho dlžníka do konkurzu. "Aby sa nestávalo to, čo sa stávalo v minulosti, že dlžník dáva na seba návrh na vyhlásenie konkurzu až v situácii, keď už vlastne firmu "vyčistil", previedol inde majetok a nechal v danej firme len záväzky. Toto spôsobuje aj druhotnú platobnú neschopnosť. Myslím si, že toto je jeden kľúčový moment," zdôraznila.
Druhým dôležitým momentom v zákone podľa Žitňanskej je, že takzvaných spriaznených veriteľov, teda napríklad spoločníkov s.r.o., alebo akcionárov akciovej spoločnosti dáva do polohy ako tzv. podriadených veriteľov. To znamená, že ich pohľadávky budú uspokojené ako posledné.
"Sledujeme tým zase ten fakt, aby neboli konkurz alebo reštrukturalizácia zneužívané na úkor bežných veriteľov z bežného obchodného styku, kedy sa ako keby firma očistila pre ich majiteľov. Na druhej strane má to aj ten efekt, že prestáva byť pre majiteľov firmy atraktívne financovať vlastnú firmu cez pôžičky a motivuje ich v prípade potreby financovať ju cez kapitál, či už cez zvýšenie základného imania alebo iným spôsobom," konštatovala šéfka rezortu spravodlivosti.
"Tretí moment, ktorý považujem za dôležitý najmä vo vzťahu k  malým veriteľom, živnostníkom je, že sa z právnej úpravy trochu odbúrava striktný formalizmus," spresnila. Napríklad požiadavka na to, že pohľadávky možno prihlásiť len 45-dní od vyhlásenia konkurzu sa mení v tom zmysle, že aj keď príde prihláška neskôr, tak sa na ňu prihliada.
Veriteľ musí byť aj vtedy uspokojený, akurát len stráca možnosť hlasovacieho práva ako veriteľ, o ktorý v zásade malí veritelia nemajú záujem, ale neprichádzajú o možnosť byť uspokojení z konkurznej podstaty. "Celkovo by mala časť formalizmu pri konkurze odbudnúť, ktorým bola sprevádzaná doterajšia právna úprava konkurzu a reštrukturalizácie," dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy