W. Buffet využil pokles akcií a zvýšil svoj podiel v Tescu

Londýn 19. januára (TASR) – Americký miliardár a investor Warren Buffett zvýšil svoj podiel v britskom maloobchodnom reťazci Tesco. Využil pokles akcií Tesca minulý týždeň a dokúpil si ďalšie. Podľa generálneho riaditeľa britského reťazca Phila Clarka je to prejav dôvery.
Buffettova investičná spoločnosť Berkshire Hathaway v piatok 13. januára zvýšila svoj podiel v Tescu z 3,21 % na 5,08 %. Vedenie reťazca totiž v predchádzajúcom dni (12. 1.) oznámilo, že má za sebou najhoršiu vianočnú nákupnú sezónu za celé desaťročia, a upozornilo, že aj v novom fiškálnom roku očakáva len minimálny rast zisku. Hodnota akcií Tesca sa po zverejnení týchto výsledkov prepadla o 19 % na 34-mesačné minimum 311 pencí (372 centov) za kus. A Buffett, ktorý má vo finančných kruhoch prezývku „veštec z Omahy“, to využil na zvýšenie svojho podielu.
Tesco je najväčším britským reťazcom a treťou najväčšou maloobchodnou sieťou na svete po americkom Wal-Marte a francúzskom Carrefoure.
Podľa nedávno zverejnených výsledkov z Británie, ktorá sa podieľa zhruba 70 % na prevádzkovom zisku Tesca, decembrové tržby v obchodoch otvorených viac ako rok, po vylúčení predaja palív a dane z pridanej hodnoty, klesli medziročne o 2,3 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že sa znížia o 0,9 %.
To signalizuje, že aj za celý predchádzajúci štvrťrok tržby reťazca v Británii poklesli, už piaty kvartál po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy