Počet Nemcov odmietajúcich pokračovanie pomoci Grékom klesá

Berlín 19. januára (TASR) – Počet Nemcov odmietajúcich ďalšiu finančnú pomoc Grékom v posledných mesiacoch prudko klesol, no táto otázka dodnes krajinu rozdeľuje. Ukázal to najnovší prieskum verejnej mienky, ktorý dnes zverejnila televízna stanica ARD.
Podľa prieskumu inštitútu Infratest Dimap 46 % opýtaných je presvedčených, že krajiny eurozóny by nemali pokračovať vo finančnej pomoci Grékom s cieľom stabilizovať euro. V októbri na rovnakú otázku takto odpovedalo 53 % anketovaných Nemcov. Naopak, percento tých, ktorí pokračovanie finančnej pomoci pre Grécko podporujú, vzrástlo zo 42 na 46 %.
Septembrový prieskum inštitútu Forsa dokonca ukázal, že proti podpore Grékov bolo v tom čase až 80 % opýtaných Nemcov. Za bolo iba 18 %. Názory Nemcov sú dôležité, keďže Nemecko je najsilnejšia ekonomika eurozóny a súhlas Berlína so záchrannými krokmi pre Grécko tak kľúčový.
Situácia sa však v posledných mesiacoch zmenila aj preto, že kríza dosiahla väčšie rozmery a začala ohrozovať prosperitu samotného Nemecka. V dôsledku toho čoraz viac obyvateľov krajiny začína zastávať postoj vlády kancelárky Angely Merkelovej, ktorá súhlasí s podporou Grécka pod podmienkou, že Atény pokročia v reformách.

Súvisiace články

Aktuálne správy