Rozsudok o kúpnej cene za akcie Transpetrolu sa očakáva do konca januára

Bratislava 18. januára (TASR) – Slovenská republika, v zastúpení Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, bola koncom decembra 2011 predvolaná k účasti na skrátenom súdnom konaní pred Oblastným súdom v Amsterdame, v Holandsku, vo veci uvoľnenia kúpnej ceny za spätný predaj 49-% podielu v spoločnosti TRANSPETROL, a.s., spoločnosti Yukos International UK B.V. Prvé pojednávanie sa uskutočnilo 17. januára 2012.
"Slovenská republika je toho názoru, že rozsudok z 19. októbra 2010 nie je konečným rozhodnutím o odvolaní proti rozsudku z 31. októbra 2007. SR ale bude akceptovať rozhodnutie Oblastného súdu v Amsterdame v tejto veci. Rozhodnutie súdu v tejto veci sa očakáva do konca januára 2012. Bez ohľadu na výsledok sporu neočakáva sa dopad na rozpočet, nakoľko kúpna cena za akcie spoločnosti Transpetrol, a.s., bola Slovenskou republikou plne vyplatená," vyplýva z Informácie o situácii ohľadom pojednávania vo veci sporu o uvoľnenie kúpnej ceny za akcie spoločnosti Transpetrol, a.s., ktorú dnes prerokovala a vzala na vedomie na svojej schôdzi vláda SR.
Slovenská republika odkúpila od spoločnosti Yukos International 49-% podiel v spoločnosti TRANSPETROL, a.s., za kúpnu cenu vo výške 240 miliónov USD na základe kúpnej zmluvy zo dňa 26. marca 2009.
Z dôvodu pretrvávajúcich sporov pred holandskými súdmi, ktoré sa týkali vlastníctva akcií v spoločnosti Yukos International medzi spoločnosťami Yukos Finance B.V., OAO Promneftstroy a konkurznými správcami spoločnosti OAO Yukos Oil Company, boli finančné prostriedky po dohode zmluvných strán vo výške rovnajúcej sa kúpnej cene, zložené na viazaný účet spoločnosti Yukos International vo Fortis Bank (Nederland) N.V., ktorej právnym nástupcom je ABN AMRO BANK N.V.
Podmienky uvoľnenia týchto finančných prostriedkov boli pri kúpe akcií upravené zmluvou o viazaní prostriedkov na účte, ktorá bola uzavretá dňa 17. apríla 2009 medzi Slovenskou republikou, spoločnosťou Yukos International a Fortis Bank (Nederland) N.V. Podľa tejto zmluvy má prísť k uvoľneniu kúpnej ceny za akcie predložením konečného rozhodnutia Odvolacieho súdu v Amsterdame o odvolaní voči rozsudku Oblastného súdu v Amsterdame zo dňa 31. októbra 2007, a to bez ohľadu v prospech ktorej strany súd rozhodne.
Zástupcovia spoločnosti Yukos International pokladajú rozsudok z 19. októbra 2010 za konečné rozhodnutie o odvolaní voči rozsudku z 31. októbra 2007. Obrátili sa preto na ABN AMRO BANK N.V. so žiadosťou o uvoľnenie kúpnej ceny z viazaného účtu na základe predloženia rozsudku z 19. októbra 2010.
Vzhľadom na to, že existuje odôvodnená pochybnosť, či rozsudok z 19. októbra 2010 má byť pokladaný za konečné rozhodnutie o odvolaní, tak ako to vyžaduje podmienka pre uvoľnenie kúpnej ceny za akcie podľa zmluvy o viazaní prostriedkov na účte, banka odmietla udeliť požadovaný súhlas.
Rovnako MH SR odmietlo v novembri 2011 vyhovieť návrhu spoločnosti Yukos International na uzavretie dohody u ukončení zmluvy o viazaní prostriedkov na účte a uvoľnenie kúpnej ceny, keďže takéto konanie by bolo nad rámec zmluvných povinností Slovenskej republiky a Ministerstvo hospodárstva SR dospelo k záveru, že predčasné uvoľnenie kúpnej ceny nie je v záujme Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy