Nemecku nehrozí zníženie ratingu ani v prípade recesie

Ratingová agentúra Standard & Poor's nevidí žiadnu hrozbu, kvôli ktorej by mala zadlženému Nemecku tento rok znížiť špičkovú ratingovú známku AAA, a to dokonca ani v prípade, že krajinu postihne recesia.

Berlín 18. januára (TASR) – Ratingová agentúra Standard & Poor’s nevidí žiadnu hrozbu, kvôli ktorej by mala zadlženému Nemecku tento rok znížiť špičkovú ratingovú známku AAA, a to dokonca ani v prípade, že krajinu postihne recesia. Vyhlásil to európsky analytik agentúry Moritz Krämer pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild.
"Sme presvedčení, že Nemecko sa nachádza v silnej situácii a malo by byť schopné zvládnuť tohtoročnú prípadnú recesiu bez toho, aby sa znížila jeho známka," povedal pre Bild analytik zo Standard & Poor’s.
Nemecko je jediným veľkým členom eurozóny, ktorý si udržal špičkový rating AAA po tom, čo agentúra Standard & Poor’s znížila najvyššie trojáčkové hodnotenie Francúzsku a Rakúsku. Úverové hodnotenie znížila okrem nich aj ďalším siedmim štátom, medzi nimi Slovensku, a to o jeden stupeň z A+ na A. Z toho potom vyplynulo aj zníženie trojáčkového úverového ratingu, prideleného záchrannému fondu eurozóny – Európskemu fondu finančnej stability (EFSF) – ktorý uvedené krajiny pomáhajú garantovať.
Nemecká ekonomika sa dokázala vyhnúť najhorším dopadom dlhovej krízy v eurozóne, pretože stabilný export a dopyt spotrebiteľov po nemeckom exporte jej vlani dopomohli k rastu o tri percentá, hoci v poslednom štvrťroku došlo k poklesu HDP (hrubého domáceho produktu) oproti predchádzajúcemu kvartálu približne o 0,25 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy