Západné banky sú na ústupe z krajín strednej a východnej Európy

Viedeň 17. januára (TASR) – Západné banky sú na ústupe z krajín strednej a východnej Európy (KSVE). Politici by preto mali začať urýchlene konať a zabrániť úbytku kapitálu, ktorý môže zmariť proces zbližovania regiónu so Západom. Uviedol to dnes hlavný ekonóm Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Erik Berglof.
Pripomenul, že „pomerne dosť“ východo a stredoeurópskych dcér západných bánk je na predaj a medzi potenciálnymi záujemcami sú predovšetkým ruské a čínske banky.
Predstavitelia EBOR, národné regulačné úrady a ďalšie inštitúcie preto plánujú druhé kolo tzv. viedenskej iniciatívy. Počas nedávnej globálnej finančnej krízy sa totiž západné banky, ktoré vlastnia peňažné ústavy v KSVE, zaviazali, že budú svoje dcéry finančne podporovať. Táto dohoda dostala názov viedenská.
Objavili sa však viaceré signály, ktoré odhalili zmenu v prístupe materských bánk k svojim dcéram, napríklad v prípade talianskej banky UniCredit, ktorá má problémy zohnať nový kapitál.
„Veľmi nás znepokojuje množstvo oznámení o znižovaní záväzkov v regióne a skutočnosť, že časť pobočiek je na predaj,“ vyhlásil.
EBOR a jej predstavitelia sa podľa Berglofa chcú vo februári alebo v marci stretnúť so zástupcami európskych finančných ústavov a predložiť im návrh na druhú etapu viedenskej iniciatívy.
„Niektoré zmeny sú nevyhnutné a dôjde k nim. Nechceme proti nim bojovať, ale mali by sa uskutočniť tak, aby sa nezopakovalo to, čo sa stalo v Rakúsku,“ uviedol Berglof.
Rakúske regulačné úrady vlani sprísnili pravidlá a obmedzili poskytovania úverov a výšku kapitálových rezerv v dcérskych bankách v strednej a východnej Európe. Rakúske UniCredit’s Bank Austria, Erste Group a Raiffeisen Bank International sú pritom najväčšími poskytovateľmi úverov v KSVE.

Súvisiace články

Aktuálne správy