Nemeckým podnikateľom sa v januári zlepšila nálada

Berlín 17. januára (TASR) – Nemeckým podnikateľom sa v úvode tohto roka prekvapujúco zlepšila nálada. Analytikov tento výsledok zaskočil, pretože očakávali, že dlhová kríza eurozóny, ktorá si už vyberá daň v podobe zníženia exportu, vyvolá vlnu pesimizmu medzi podnikateľmi. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).
Index ekonomického sentimentu ZEW, ktorý je významným ukazovateľom ďalšieho vývoja nemeckej ekonomiky a predpovedá jej rast alebo pokles v nasledujúcom polroku, v januári 2012 prudko vzrástol o 32,2 bodu na -21,6 bodu a dosiahol najvyššiu úroveň od júla minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra DPA, pritom očakávali, že sa prepadne až na -53,8 bodu.
Dôvodom je zlepšenie stavu americkej ekonomiky, ktorá je dôležitým obchodným partnerom Nemecka, a tiež nedávny pokles výnosov z talianskych a španielskych dlhopisov. Aj likviditná operácia Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá koncom decembra 2011 poskytla finančným ústavom v eurozóne veľký objem lacných trojročných úverov, zvýšila dôveru nemeckých podnikateľov v ekonomiku.
Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy