Japonsko naďalej dôveruje dlhopisom EFSF, napriek zníženiu ratingu

Zníženie ratingu Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) agentúrou Standard & Poor's (S&P) nezníži dôveru Japonska v dlhopisy fondu.

Tokio 17. januára (TASR) – Zníženie ratingu Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) agentúrou Standard & Poor’s (S&P) nezníži dôveru Japonska v dlhopisy fondu. Povedal to dnes japonský minister financií Jun Azumi.
Americká ratingová agentúra po tom, ako v piatok (13.1.) znížila rating deviatim štátom eurozóny, v pondelok urobila rovnaký krok aj v prípade EFSF. Tomu znížila úverový rating o jeden stupeň z AAA na AA+.
Podľa Azumiho napriek tomu ostávajú dlhopisy fondu pre Japonsko "atraktívnou investíciou," no oslabujúce sa euro je potrebné pozorne sledovať, pretože poškodzuje japonských vývozcov. "Japonsko už nakúpilo dlhopisy (fondu) v určitom objeme a náš postoj nebudeme meniť len kvôli zníženiu ratingu," dodal minister po zasadnutí vlády.
Tokio skôr znepokojuje klesajúci kurz eura, ktorý v pondelok opätovne zaznamenal oproti jenu 11-ročné minimum, keď klesol na 97,04 JPY/EUR. Silný jen komplikuje krajine oživenie po devastujúcom zemetrasení a vlnách cunami z marca minulého roka a následnej jadrovej kríze, keď prívalové vlny poškodili jadrovú elektráreň Fukušima.

Súvisiace články

Aktuálne správy