L. Papadimos verí, že dohodu so súkromnými veriteľmi Atény uzavrú včas

Atény 16. januára (TASR) – Grécky premiér Lukas Papadimos je presvedčený, že dohodu so súkromnými veriteľmi o výmene dlhopisov uzatvorí Grécko včas. Atény potrebujú dohodu v čo najkratšom čase. Tá je totiž kľúčová na dokončenie dohody o pomoci zo strany Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), bez ktorej krajine hrozí v marci, keď budú splatné grécke dlhopisy v objeme 14,5 miliardy eur, bankrot. Rozhovory so súkromnými investormi však v piatok (13.1) skončili neúspechom, keď ich predstavitelia investorov na niekoľko dní prerušili.
"Momentálne máme kratšiu pauzu v rozhovoroch," povedal na margo prerušenia rokovaní Papadimos. "Som však presvedčený, že budú pokračovať a vzájomne prijateľnú dohodu sa nám podarí uzatvoriť včas," dodal.
Inšpektori z EÚ, MMF a ECB, ktorí pricestujú do Atén v utorok (17.1.) na rokovania o druhom záchrannom balíku pre Grécko v celkovom objeme 130 miliárd eur, varovali, že dohodu so súkromnými veriteľmi musí Grécko uzatvoriť ešte predtým, než sa rozhodnú schváliť ďalšiu pomoc. Papadimos dodal, že rokovania o obidvoch zmluvách je potrebné dokončiť v priebehu dvoch, maximálne troch týždňov.
Charles Dallara, šéf Inštitútu medzinárodných financií (IIF), ktorý zastupuje súkromných veriteľov Grécka, však pre britský denník The Financial Times povedal, že principiálnu dohodu je nevyhnutné uzatvoriť do konca tohto týždňa, aby ju bolo možné dokončiť do marca, keď sa priblíži termín splatnosti časti gréckeho dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy