Grécky problém je pre Európu väčšou hrozbou než zníženie ratingu

Neistota, či sa podarí dostať pod kontrolu krízu v Grécku, je omnoho väčšou hrozbou pre stabilitu eurozóny než zníženie ratingu deviatim krajinám eurozóny od agentúry Standard & Poor's.

Londýn 16. januára (TASR) – Neistota, či sa podarí dostať pod kontrolu krízu v Grécku, je omnoho väčšou hrozbou pre stabilitu eurozóny než zníženie ratingu deviatim krajinám eurozóny od agentúry Standard & Poor’s. Povedal to dnes britský minister financií George Osborne.
"Povedal by som, že pre eurozónu je momentálne omnoho väčším zdrojom nestability neistota, akým spôsobom bude riešiť odpísanie časti dlhu Grécka zo strany súkromných veriteľov," povedal Osborne pre BBC. Rokovania medzi gréckou vládou a bankami o výmene dlhopisov s cieľom znížiť grécky dlh by sa po nečakanom prerušení zo strany veriteľov mali obnoviť v stredu (18.1.). Ak sa čoskoro nepodarí nájsť riešenie, Grécku hrozí v marci bankrot.
Osborne zároveň vyzval európskych predstaviteľov, aby urobili viac na záchranu európskej meny. "To, čo eurozóna momentálne musí urobiť, je dať jednoznačne najavo, že za svojou menou stojí," povedal britský minister. Ako dodal, doterajšie kroky eurozóny trhy zatiaľ veľmi nepresvedčili.
Británia je ochotná zvážiť úver Medzinárodnému menovému fondu (MMF) ako inštitúcii podporujúcej svetovú ekonomiku. Osborne uviedol, že ak to bude potrebné, Británia je pripravená dodatočné financie MMF poskytnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy