Za zníženie ratingu nemôže dianie na Slovensku, ale kríza v eurozóne

Zníženie ratingu SR agentúrou Standard & Poor's (S&P) o jeden stupeň z A+ na A nebolo spôsobené tým, čo sa deje na Slovensku, či už ide o predčasné voľby alebo iné domáce faktory.

Bratislava/Modra 15. januára (TASR) – Zníženie ratingu SR agentúrou Standard & Poor’s (S&P) o jeden stupeň z A+ na A nebolo spôsobené tým, čo sa deje na Slovensku, či už ide o predčasné voľby alebo iné domáce faktory. Myslí si to štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška.
"Je to reakcia na nie dostatočne ambiciózne, razantné riešenie dlhovej krízy a jej podstaty, teda konkurencieschopnosti niektorých európskych krajín," povedal dnes novinárom počas rokovania Ústrednej rady SDKÚ-DS v Modre. S&P v piatok (13.1.) večer oznámila zníženie ratingu deviatim krajinám eurozóny, kým sedem jej členov si ponechalo pôvodné hodnotenie.
Táto správa nebola podľa Tvarošku pre finančné trhy novinkou, keďže agentúra svoj krok naznačila už začiatkom decembra minulého roka. "Nemyslím si, že to bude mať nejaký dramatický dopad. Uvidíme v najbližších dňoch a týždňoch, čo sa bude na finančnom trhu diať. Ťažko celkom presne predpokladať ten vývoj," dodal štátny tajomník.
O najvyšší rating AAA prišli v piatok Francúzsko a Rakúsko. Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Cyprus poklesli o dva stupne. Najväčšia ekonomika eurozóny Nemecko sa nižšiemu ratingu vyhla a naďalej si zachováva stupeň AAA, spolu s Holandskom, Fínskom a Luxemburskom. Okrem Nemecka a Slovenska však majú všetky krajiny eurozóny negatívny výhľad, čo znamená, že v nasledujúcich rokoch môže dôjsť k ďalšiemu znižovaniu ich hodnotenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy