Súkromní veritelia prerušili rokovania s gréckou vládou

Atény 13. januára (TASR) – Súkromní veritelia dnes prerušili rokovania s gréckou vládou o výmene dlhopisov, keď sa nedokázali dohodnúť na rozsahu strát, ktoré by súkromní investori mali niesť. Dnešné rozhodnutie tak zvýšilo riziko prvého bankrotu v eurozóne.
Návrhy, ktoré predložil výbor zastupujúci finančné spoločnosti, "neviedli ku konštruktívnej odpovedi od všetkých zúčastnených strán," uviedol v oficiálnom vyhlásení Inštitút medzinárodných financií (IIF). "Rokovania s Gréckom preto prerušujeme, aby sme posúdili výhody dobrovoľnej účasti (súkromných investorov na znížení gréckeho dlhu)," dodal IIF. Grécka vláda neskôr uviedla, že rokovania by sa mali obnoviť do piatich dní.
Atény sa snažia presvedčiť investorov, aby vymenili grécke dlhopisy, ktoré vlastnia, za hotovosť a nové obligácie s oveľa dlhším termínom splatnosti a ešte pritom akceptovali 50-% odpis z hodnoty gréckeho dlhu. Tým by jeho výška klesla zhruba o 100 miliárd eur.
Podľa zdroja blízkeho rokovaniam sa súkromní investori nedokážu s gréckou vládou dohodnúť na výške úroku, ktorý by mali niesť nové dlhopisy s dlhšou lehotou splatnosti. Európske vlády chcú, aby úrok nepresiahol 4 %, tvrdí zdroj. Ďalší uviedol, že niektoré návrhy sú dokonca ešte nevýhodnejšie, len na úrovni 3 %. Súkromní veritelia ale oznámili, že takéto podmienky sú ochotní akceptovať na určité obdobie s tým, že neskôr, keď sa grécka ekonomika zotaví, sa úroky zvýšia.
Informovali o tom agentúry Bloomberg a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy