Členovia eurozóny by mali mať možnosť menový blok opustiť

Bratislava 13. januára (TASR) – Európa musí zvážiť všetky možné scenáre na záchranu eura, vrátane možnosti odchodu niektorých štátov z eurozóny. Povedal to pre denník The Wall Street Journal slovenský minister financií Ivan Mikloš.
"Bolo by ideálne, ak by sa podarilo zachrániť eurozónu v jej súčasnej podobe bez akýchkoľvek dodatočných nákladov na pomoc Grécku," povedal. "Otázkou však je, či sa eurozónu v súčasnom zložení aj podarí udržať."
Slovensko je jedným zo 17 členov eurozóny a v minulom období patrilo ku kritikom nákladných záchranných balíkov pre krajiny, ktoré sa dostali do finančných ťažkostí. Podľa Mikloša európski lídri musia posúdiť všetky alternatívy s cieľom zachrániť euro, a to aj za cenu odchodu jednej či viacerých krajín z menového bloku.
Ako dodal, záchrana jednotnej meny je pre neho samého kľúčová a je to aj v záujme Slovenskej republiky, ako aj ďalších štátov. "Zánik eura by znamenal katastrofu nielen pre Európu, ale pre celý svet, na druhej strane udržanie eurozóny v jej súčasnej podobe za každú cenu tiež nie je riešením," povedal Mikloš. Neuviedol, či zníženie počtu členov eurozóny je ideálnym riešením dlhovej krízy, dodal však, že je potrebné zvážiť všetky možnosti.
Čo sa týka samotnej záchrany Grécka, podľa ministra je nevyhnutné, aby experti s chladnou hlavou posúdili, či sú Atény schopné svoje záväzky splniť. "Tu nejde len o to, či sme ochotní poskytnúť viac peňazí, to je aj o tom, či to má zmysel a či je reálne od Grécka očakávať splnenie stanovených cieľov," dodal Mikloš.

Súvisiace články

Aktuálne správy