Obchodný deficit USA vzrástol v novembri o 10,4 % na 47,8 mld. USD

Washington 13. januára (TASR) – Obchodný deficit USA sa v novembri zvýšil viac než sa čakalo, pričom ide o prvý rast deficitu za posledných päť mesiacov. Dôvodom je, že vývoz klesol už druhý mesiac po sebe, zatiaľ čo dovoz vzrástol na historické maximum, keď ho potiahol zvýšený dopyt po rope a zahraničných autách.
Americké ministerstvo obchodu dnes informovalo, že obchodný deficit vzrástol v novembri medzimesačne o 10,4 % na 47,8 miliardy USD (37,43 miliardy eur) z októbrových 43,3 miliardy USD. To je najvyššia hodnota od júna minulého roka. Väčšina analytikov oslovených agentúrou Bloomberg očakávala rast deficitu na 45 miliárd USD.
Export, ktorý ešte v septembri dosiahol historické maximum, klesol oproti októbru o 0,9 % na 177,8 miliardy USD. Spojené štáty vyviezli menej áut, ako aj lietadiel a strojov. Pokles vývozu oslabuje rast ekonomiky USA a analytici predpokladajú, že v nasledujúcich mesiacoch bude vývoz ešte klesať. Dôvodom je dlhová kríza v eurozóne, do ktorej smeruje zhruba pätina z celkového objemu amerického exportu.
Naopak, dovoz vzrástol o 1,3 % na rekordných 225,6 miliardy USD. Hlavnou príčinou bol rast cien ropy, ktoré v novembri vzrástli nad 100 USD za barel (159 litrov).
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy