Nemecko si v minulom roku požičalo len 17,3 miliardy eur

Berlín 12. januára (TASR) – Nemecko si v minulom roku požičalo podstatne menej, než pôvodne predpokladalo. Zatiaľ čo pôvodne plánovalo, že si v roku 2011 požičia 48,4 miliardy eur, podľa dnešných informácií ministerstva financií objem nových úverov dosiahol len 17,3 miliardy eur. To je podstatne menej aj oproti posledným prognózam ministerstva z novembra minulého roka, keď ešte počítalo s úvermi v roku 2011 na úrovni 22 miliárd eur.
Dôvodom je najmä výrazný hospodársky rast, ktorý zvýšil príjmy z daní, aj keď na druhej strane klesli i výdavky. Na porovnanie, v roku 2010 si krajina požičala 44 miliárd eur. Tento rok sa však rast ekonomiky spomalí a Nemecko si aj plánuje viac požičať, než tomu bolo v roku 2011. Na tento rok predpokladá nové úvery za 26,1 miliardy eur.
Ministerstvo zverejnilo údaje len deň po tom, ako oznámilo, že rozpočtový deficit Nemecka klesol v minulom roku na 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 4,3 % HDP v roku 2010. Výsledok je hlboko pod 3 % HDP, ktoré sú hranicou požadovanou Európskou úniou.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy