TOP 09 opustí vládu, ak ČR nevstúpi do novej rozpočtovej únie EÚ

Praha 12. januára (TASR) – Predseda českej koaličnej strany TOP 09, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg povedal dnešným Lidovým novinám, že jeho strana opustí vládu, ak Česko nevstúpi do plánovanej rozpočtovej a hospodárskej únie.
„Nebudem sedieť vo vláde, ktorá povedie Českú republiku mimo hlavný prúd európskej integrácie. Je naším bytostným záujmom sedieť pri stole a podieľať sa na zásadných rozhodnutiach, ktoré nás silno ovplyvňujú,“ citovala Schwarzenberga spravodajská televízia ČT24.
„Všetky ostatné krajiny s výnimkou Veľkej Británie sa k rozpočtovej únii pripoja, nemôžeme zostať jediní mimo a v izolácii,“ dodal.
Upozornil tiež, že 80 percent českého exportu smeruje do EÚ, na ktorej je česká ekonomika celkom závislá.
Proti vstupu do rozpočtovej únie je zásadne euroskeptický prezident Václav Klaus, pretože by vláda mohla prísť o možnosť rozhodovať o českom rozpočte. Podľa premiéra Petra Nečasa rozhodne o postupe vlády obsah zmluvy, ktorý sa ešte stále mení, uviedla ČT24.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v pondelok informoval, že zmluva o rozpočtovej únii by mala byť podpísaná do konca januára.

Súvisiace články

Aktuálne správy