Dlhová kríza sa bude ešte zhoršovať, eurozóna by rok 2012 mala prežiť

Londýn 11. januára (TASR) – Dlhová kríza eurozóny ešte nedosiahla svoj vrchol, no menová únia by mala tento rok prežiť. Uviedli to ekonómovia v najnovšom prieskume agentúry Reuters. Francúzsko však podľa nich pravdepodobne o svoj trojáčkový rating príde.
Zatiaľ čo iba deväť zo 64 oslovených ekonómov sa domnieva, že čo sa týka dlhovej krízy, eurozóna už má to najhoršie za sebou, iba 10 si myslí, že eurozóna v tomto roku v súčasnej podobe neprežije. Drvivá väčšina ekonómov je presvedčená, že eurozóna sa v momentálnej podobe udrží.
Podobne veľká väčšina z 59 oslovených ekonómov očakáva, že Francúzsko príde v najbližších troch mesiacoch o špičkový rating AAA. Zníženie ratingu predpokladajú aj pri Belgicku, Taliansku a Španielsku.
Odobratie najvyššieho ratingu Francúzsku očakáva s vysokou pravdepodobnosťou 18 ekonómov a podľa 33 je to pravdepodobné. Slabšie úverové hodnotenie môže zvýšiť náklady Francúzska na dlhovú službu, na podľa ratingovej agentúry Standard & Poor’s k takémuto vývoju zákonite dôjsť nemusí. Poukazuje pritom na vývoj v USA, ktorým zníženie ratingu finančne príliš neublížilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy