Slovenská pošta chce v tomto roku investovať 33 mil. eur

Štátna poštová spoločnosť plánuje na investície v tomto roku použiť z vlastných zdrojov 24,1 mil. eur a zo strednodobého bankového úveru 8,9 mil. eur.

Slovenská pošta, a.s. plánuje v tomto roku investovať predbežne takmer 33 mil. eur. V tejto sume sú zahrnuté aj presunuté peniaze na investície z minulého roku vo výške 6,24 mil. eur. Z vlastných zdrojov má štátna spoločnosť na investície použiť 24,1 mil. eur a zo strednodobého bankového úveru 8,9 mil. eur. Výhľadové investičné plány pošty na roky 2013 a 2014 v objeme 24,45 mil. eur a 21,73 mil. eur majú byť plne kryté jej vlastnými zdrojmi. Na uvedené investície pošta nepredpokladá využitie transferov zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z informácie o hospodárskych výsledkoch a investičných plánoch vybraných podnikov v pôsobnosti ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

V investičnom pláne Slovenskej pošty na tento rok je schválená aktivita súvisiaca s integrovanými obslužnými miestami v objeme 1,5 mil. eur. Ak pošta získa licenciu na poskytovanie týchto služieb, plánuje v strednodobom horizonte požiadať o finančný príspevok zo štátneho rozpočtu. Jeho výška ešte nie je známa. „Financovanie investičných aktivít v roku 2012 je výhľadovo naplánované tak, aby neúmerne nezvyšovalo zadlženosť Slovenskej pošty a zároveň zabezpečilo presun neukončených investícií z roku 2011,“ uvádza sa ďalej v materiáli rezortu dopravy.

Slovenská pošta plánovala uzavrieť minulý rok so stratou pred zdanením 11,91 mil. eur a po zdanení 12,91 mil. eur. Počiatočný stav peňažných prostriedkov a ekvivalentov v objeme 18,13 mil. eur mal ku koncu vlaňajška klesnúť na 10,55 mil. eur. Očakávané výnosy spoločnosti za minulý rok sú 295,46 mil. eur, čo je oproti plánu o 590 tis. eur menej, a náklady 306,37 mil. eur majú byť v porovnaní so zámerom nižšie o 1,59 mil. eur. Investície pošty v uplynulom roku by mali dosiahnuť 20,92 mil. eur, čo je oproti plánu menej o 6,24 mil. eur.

Slovenská pošta vznikla ako štátny podnik 1. januára 1993 a začiatkom októbra 2004 sa pretransformovala na akciovú spoločnosť. Jej stopercentným vlastníkom je štát prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť eviduje základné imanie 214,3 mil. eur. V súčasnosti má zautomatizovaných okolo 1 380 pôšt, do polovice roka 2012 bude zautomatizovaných všetkých 1 585 pôšt centrálnym informačným systémom APONet. Slovenská pošta na základe licencie s platnosťou do konca roka 2012 zabezpečuje zo zákona takzvanú univerzálnu službu, čo znamená, že je povinná doručovať zásielky do všetkých sídiel minimálne jedenkrát denne a za primeranú cenu. Od svojho vzniku hospodári samostatne a nedostáva dotácie zo štátneho rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy