HDP Nemecka v 4. kvartáli pravdepodobne klesol

Berlín 11. januára (TASR) – Nemecký spolkový štatistický úrad predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v poslednom štvrťroku 2011 oproti predchádzajúcemu kvartálu pravdepodobne znížil o 0,25 %. Na príčine je dlhová kríza eurozóny, ktorá mala za následok pokles dopytu po nemeckom exporte v Európe.
Za celý rok 2011 najväčšia európska ekonomika podľa rýchleho odhadu expandovala medziročne o 3 %, a to najmä vďaka solídnemu rastu v 1. polroku, ktorého motorom bol domáci dopyt.
Štatistický úrad pritom pri rýchlom odhade vychádzal z predpokladu, že v 4. kvartáli už HDP Nemecka klesol. Oficiálne výsledky za posledné tri mesiace minulého roka však zverejní až 15. februára.
Zo štatistík tiež vyplýva, že výdavky nemeckých spotrebiteľov sa vlani zvýšili medziročne o 1,5 %, zatiaľ čo v roku 2010 stúpli o 0,6 %. Domáci dopyt sa tak výraznou mierou podieľal na výkone ekonomiky. Na druhej strane rast exportu, ktorý bol počas nedávnej krízy hlavným motorom ožívania hospodárstva, sa v roku 2011 spomalil na 8,2 % z 13,7 % v roku 2010.
Andreas Rees, hlavný ekonóm banky UniCredit v Nemecku, sa napriek tomu domnieva, že za celý tento rok sa nemecká ekonomika neprepadne do recesie. Odhaduje, že jej výkon stúpne zhruba o 1 %.
Informovali o tom agentúra Bloomberg a internetový portál BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy