Trh s napätím čaká na aukcie talianskych a španielskych dlhopisov

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) - Tento týždeň sa opäť rozbiehajú aukcie dlhopisov štátov eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) – Tento týždeň sa opäť rozbiehajú aukcie dlhopisov štátov eurozóny. Investori s napätím očakávajú predovšetkým predaj talianskych dlhopisov.
Nemecko v pondelok (9. 1.) po prvý raz umiestnilo na trhu krátkodobé cenné papiere s negatívnym úrokom. Investori sú teda v súčasnosti ochotní platiť za bezpečné miesto pre svoje peniaze. Dnes bez problémov získali na trhu peniaze Rakúsko a Holandsko.
Investori však predovšetkým čakajú na aukcie veľkých štátov eurozóny, nachádzajúcich sa v kríze, Španielska a Talianska, ktoré budú predávať dlhopisy vo štvrtok (12. 1.) a v piatok (13. 1.).
Rakúsko dnes predalo dlhopisy splatné v roku 2016 a 2022 celkovo za 1,2 miliardy eur. Dopyt bol v prípade oboch dlhopisov približne dvojnásobný v porovnaní s ponukou. Priemerný výnos dosiahol 2,213 %, respektíve 3,322 %. V prípade 10-ročného dlhopisu bol výnos o niečo vyšší ako na sekundárnom trhu. Podľa expertov môžu byť príčinou obavy z vysokej angažovanosti rakúskych bánk v Maďarsku, ktoré je na pokraji bankrotu.
Aukcia 3-ročných holandských dlhopisov sa tiež stretla s vysokým záujmom. Vypredali sa v priebehu 10 minút, uviedlo holandské ministerstvo financií. Holandsko celkovo získalo na aukcii 3,1 miliardy eur, pričom priemerný výnos predstavoval 0,853 %.
Okrem toho dnes Grécko predalo 26-týždňové pokladničné poukážky celkovo za 1,625 miliardy eur. Ich priemerný výnos dosiahol 4,9 %, čo znamená, že mierne klesol v porovnaní s podobnou aukciou v decembri 2011.
V stredu (11. 1.) ponúkne Nemecko 5-ročné dlhopisy v objeme okolo 4 miliardy eur. Vo štvrtok a piatok chce na aukciách niekoľkých dlhopisov Taliansko získať až 19 miliárd eur. Španielsko vo štvrtok predáva tri druhy dlhopisov, medzi nimi aj nové 3,5-ročné dlhopisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy