Zväz cestovného ruchu sa chce vrátiť k rekreačným poukážkam

"Chceme sa vrátiť k rekreačným poukážkam, chceme sa vrátiť k dani z pridanej hodnoty a vôbec k daňovému systému pre cestovný ruch," povedal na utorkovej tlačovej besede prezident zväzu Stanislav Macko.

Zväz cestovného ruchu SR (ZCR) sa chce v aktuálnom roku venovať téme zavedenia rekreačných poukážok ako aj zníženiu dane z pridanej hodnoty pre subjekty aktívne v cestovnom ruchu. „Chceme sa vrátiť k rekreačným poukážkam, chceme sa vrátiť k dani z pridanej hodnoty a vôbec k daňovému systému pre cestovný ruch,“ povedal na utorkovej tlačovej besede prezident zväzu Stanislav Macko. Rovná daň podľa neho totiž znevýhodňuje slovenských hotelierov a prevádzkovateľov reštaurácií v porovnaní s okolitými štátmi. „Chceme túto tému po analýze otvoriť a s novou vládnou garnitúrou o nej diskutovať,“ doplnil Macko.

ZCR má za sebou prvý rok existencie, ktorý Macko zhodnotil ako úspešný, keď ocenil predovšetkým spoluprácu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) ako aj s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, do ktorého kompetencie turizmus spadá. „Na prvom mieste musím spomenúť zákon o podpore cestovného ruchu, ktorý je prvým systémovým opatrením,“ uviedol Macko s tým, že zákon môže fungovať ako reálny stimul na podporu turizmu na Slovensku. „Dnes bude zmysluplné angažovať do spolupráce aj krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, ktoré vznikajú a verím, že budú v hojnom počte vznikať na základe zákona o podpore cestovného ruchu,“ dodal Macko.

Zväz sa taktiež zaoberal návrhom zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý sa bezprostredne týka členov zväzu ako aj Zákonníkom práce. „Za zamestnávateľov musím povedať, že tá podoba, ako bola schválená, nenaplnila všetky naše predstavy, aj tak je to však posun dopredu,“ konštatoval Macko. Prezident ZCR však kritizoval chýbajúce konkrétne výstupy zo schválenej Marketingovej stratégie SACR na roky 2011 až 2013. ZCR prijal do svojich radov aj troch nových členov, ktorými sa v uplynulom roku stali Asociácia slovenských kúpeľov, Asociácia informačných centier Slovenska ako aj prvý podnikateľský subjekt, spoločnosť Tatry Mountain Resorts.

Súvisiace články

Aktuálne správy