Stránky o spotrebiteľskom financovaní sú v EÚ nedostatočné

Na Slovensku boli zistené závažné nedostatky v polovici z desiatich kontrolovaných webstránok informujúcich o produktoch spotrebiteľského financovania. Pri obchodných podmienkach boli zistené nedostatky pri všetkých desiatich.

Informácie na webových stránkach o produktoch spotrebiteľského financovania sú v Európskej únii väčšinou nedostatočné alebo zavádzajúce a nie sú v súlade s pravidlami platnými v únii. Vyplýva to z prieskumu webových stránok informujúcich o spotrebiteľskom financovaní uskutočneného vo všetkých 27 štátoch Európskej únie, ale aj v Nórsku a na Islande. Vnútroštátne orgány preverili viac ako 500 stránok, z ktorých až pri 70 % bolo nariadené ďalšie prešetrovanie v súvislosti so zistenými nedostatkami. Tými bola napríklad reklama nezahŕňajúca požadované štandardné informácie, ponuky bez základných informácií, ktoré sú podstatné pre rozhodovanie, a náklady na úver boli prezentované zavádzajúcim spôsobom.

Podobne ako celoeurópsky priemer dopadli aj výsledky kontroly na Slovensku. Závažné nedostatky boli zistené v polovici z desiatich skúmaných webových stránok. Najviac nedostatkov sa týkalo reklamy finančných produktov, najmä pokiaľ ide o informácie o úrokových sadzbách, o počte splátok, celkových nákladoch. V troch prípadoch boli zistené nedostatočné informácie o nákladoch spojených so spotrebiteľským úverom, ktoré musí spotrebiteľ znášať. V dôsledku toho hrozí riziko, že spotrebitelia prijímali rozhodnutia, ktoré by inak neprijali.

V druhej časti zisťovania, kde sa skúmali najmä obchodné podmienky boli zistené nedostatky u všetkých desiatich kontrolovaných stránkach na Slovensku. Až v deviatich prípadoch bolo konštatované, že zmluvné podmienky nevytvárali rovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán, a to na úkor spotrebiteľa. Zmluvné podmienky boli v piatich prípadoch vyhodnotené ako naformulované pre spotrebiteľa nezrozumiteľne a zložito. V štyroch prípadoch neobsahovali posudzované zmluvy ani všetky zákonom požadované

„V prípade výskytu nedostatkov Slovenská obchodná inšpekcia vydala záväzné pokyny na ich odstránenie, ktoré budú následnými kontrolami preverené. V deviatich prípadoch bolo začaté správne konanie za účelom uloženia postihu kontrolovaným subjektom,“ konštatoval na margo výsledkov prieskumu vedúci tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. Od vnútroštátnych orgánov presadzovania práva sa požaduje, aby Európskej komisii poslali príslušnú správu do jesene 2012. Komisia bude o výsledkoch informovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy