Dôvera francúzskych podnikateľov v ekonomiku v decembri vzrástla

Paríž 10. januára (TASR) – Francúzskym podnikateľom sa minulý mesiac zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku sa v decembri 2011 odrazila z novembrového dvojročného minima a vzrástla. To by mohlo byť signálom, že druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny sa v záverečnom kvartáli minulého roka možno vyhlo recesii.
Z najnovšieho prieskumu, ktorý medzi riaditeľmi francúzskych výrobných podnikov uskutočnila centrálna banka v Paríži, vyplýva, že index podnikateľskej dôvery v decembri 2011 vzrástol na 96 bodov z novembrových 95 bodov.
To spolu s novembrovým rastom priemyselnej výroby podľa analytikov naznačuje, že výkon francúzskej ekonomiky v 4. štvrťroku 2011 pravdepodobne stagnoval a neklesol, ako sa pôvodne domnievali.
Na druhej strane to však neznamená, že Francúzsko má najhoršie obdobie za sebou. Dlhová kríza eurozóny a pokles dopytu sa už odrazili v objednávkových knihách francúzskych výrobcov, ktoré sú prázdnejšie ako pred mesiacom, zatiaľ čo sklady sú naopak plnšie, čo môže mať v úvode tohto roka negatívny vplyv na produkciu firiem aj dôveru podnikateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy