Aukcia bola úspešná, skúška SR však príde až koncom mesiaca

Bratislava 9. januára (TASR) – Včerajšia slovenská aukcia pokladničných poukážok s krátkodobou splatnosťou bola úspešná. Prvá zaťažkávajúca skúška schopnosti Slovenska požičať si za výhodných podmienok však podľa analytičky Poštovej banky Dany Špacírovej príde až 23. januára. „Vtedy je naplánovaná aukcia štátnych dlhopisov so splatnosťou v apríli 2014,“ vysvetľuje pre TASR.
Súčasná situácia na finančných trhoch sa totiž podľa nej premieta do rastu výnosov predovšetkým dlhopisov dlhších splatností. „Dôvodom je nižšia dôvera investorov, ktorá sa odráža do ich menšieho záujmu o takéto štátne dlhopisy, či vyššieho výnosu, ktorý za takúto investíciu požadujú,“ dodáva s tým, že aktuálne je záujem viac o krátkodobé cenné papiere síce s nižším výnosom, ale aj menším rizikom.
„Hoci naša krajina nepatrí medzi okrajové krajiny eurozóny, dlhová kríza sa podpísala i pod rast rizikovej prirážky na slovenských dlhopisoch,“ podotýka. O vyššom riziku spojenom s investíciou svedčí podľa nej i skutočnosť, že kontrakty poisťujúce prípadné zlyhanie dlžníka na slovenské päťročné dlhopisy vzrástli od začiatku roka 2010 z 82,2 bodu na súčasných 310 bodov.
Slovensko cez Agentúru pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predalo v dnešnej aukcii 77-dňové štátne pokladničné poukážky (ŠPP) v hodnote 237,1 milióna eur, z toho za 41 miliónov eur zahraničným investorom. Akceptovaná úroková sadzba dosiahla úroveň 1,4313 % p.a. Poukážky majú deň emisie 11. januára 2012 a sú splatné 28. marca tohto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy