Francúzsky sektor finančných služieb kritizuje plány Paríža

Paríž 8. januára (TASR) – Zástupcovia sektora finančných služieb vo Francúzsku skritizovali plány francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho zaviesť daň z finančných transakcií tento rok aj v prípade, že sa ostatné krajiny Európskej únie nepridajú. Podľa organizácie Paris Europlace, ktorá zastupuje záujmy francúzskeho finančného trhu, ak sa daň bude uplatňovať len vo Francúzsku, a nie aj v iných krajinách EÚ, poškodí to francúzsku ekonomiku. Členmi Paris Europlace sú všetky veľké francúzske banky, ako aj ďalšie finančné spoločnosti.
Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová by mali o otázke dane z finančných transakcií rokovať na pondelkovej schôdzke (9.1.) v Berlíne. Obaja lídri zavedenie dane chcú, Nemecko ale trvá na tom, aby platila v celej Európskej únii.
Podľa Paris Europlace súčasná finančná kríza má korene v hypotekárnej kríze, ktorá naplno vypukla v USA v roku 2008, a v nadmernom riskovaní britských a amerických investičných bánk. "Daň, ktorá bude trestať výhradne francúzsky finančný sektor, by nebola spravodlivá," oznámila organizácia. Navyše, ak takáto daň bude platiť len vo Francúzsku a nikde inde, povedie to k presunutiu finančných aktivít na konkurenčné finančné trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy