Čínske banky zvýšili v decembri objem úverov na 640,5 mld. jüanov

Peking 8. januára (TASR) – Čínske banky zvýšili objem úverov v decembri minulého roka na 640,5 miliardy jüanov (79,38 miliardy eur) z 562,2 miliardy jüanov v novembri. Zareagovali tak na zmiernenie menovej politiky centrálnej banky, ktorá sa rozhodla podporiť domácu ekonomiku v situácii, keď svetové hospodárstvo zaznamenáva spomalenie rastu.
Medziročný rast peňažnej zásoby M2 sa v decembri zrýchlil na 13,6 % z novembrovej medziročnej hodnoty 12,7 %, uvádzajú dnešné údaje z čínskej centrálnej banky. Analytici očakávali, že objem nových úverov dosiahne v decembri okolo 600 miliárd jüanov a medziročný rast M2 zostane na novembrovej úrovni 12,7 %.
Investori obidva údaje pozorne sledujú, keďže tie naznačujú, pokiaľ je centrálna banka ochotná ísť s cieľom zabrániť výraznému spomaleniu ekonomického rastu. Decembrový objem poskytovaných úverov nad úroveň očakávanú analytikmi a údaje o peňažnej zásobe M2 by tak mohli podporiť očakávania, že Peking je rozhodnutý pokračovať v podpore rastu hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy