MMF stráca dôveru v schopnosť Grécka ozdraviť financie a znížiť dlh

Berlín 8. januára (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) stráca dôveru v schopnosti Grécka ozdraviť verejné financie a znížiť závratný štátny dlh. Napísal to nemecký týždenník Der Spiegel.
Týždenník uviedol, že fond považuje súčasné kroky Grécka za nedostatočné a ak sa chce krajina vyhnúť bankrotu a splniť podmienky dohodnuté s veriteľmi, musí prijať ďalšie opatrenia. Podľa Der Spiegel MMF navrhuje tri možnosti: buď Atény prijmú ďalšie úsporné opatrenia, alebo súkromní veritelia odpíšu väčší objem dlhu, prípadne štáty eurozóny zvýšia objem finančnej pomoci.
Medzitým poradca nemeckého ministra financií Clemens Füst pre médiá uviedol, že rozsah odpisov zo strany súkromných investorov by mal byť väčší než 50 %, ak majú Atény v budúcnosti dlh splatiť. Aj Der Spiegel napísal, že plánované zníženie dlhu Grécka do roku 2020 na 120 % hrubého domáceho produktu je momentálne otázne. Dodal, že MMF už skôr ostro kritizoval Atény za pomalé štrukturálne reformy, najmä čo sa týka výberu daní a predaja štátneho majetku.

Súvisiace články

Aktuálne správy