Podľa šéfa CSU by eurozóna odchodom niektorého z členov neutrpela

Berlín 7. januára (TASR) – Prípadný odchod niektorej z krajín eurozóny z menového bloku by určite neznamenal katastrofu. Povedal to dnes pre rádio Deutschlandfunk Horst Seehofer, šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU), koaličného partnera CDU kancelárky Angely Merkelovej. Jeho vyjadrenie je tak v ostrom protiklade s názorom Merkelovej, že "ak skrachuje euro, tak skrachuje aj Európa".
"Je tu viacero zdravých ekonomík, ktoré nemajú euro a Európa funguje naďalej. Príkladom je Británia," povedal Seehofer.
Čo sa týka Grécka, najproblematickejšej krajiny eurozóny, podľa Seehofera je to vzhľadom na celú eurozónu malá ekonomika, takže ich odchod by eurozónou do takej miery neotriasol. "Neznamená, že to navrhujem, no ak by Grécko eurozónu opustilo, pre európsku integráciu by to určite neznamenalo deštrukciu," dodal.
Napriek varovaniam šéfa Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) Klausa Reglinga podľa Seehofera jeho strana CSU trvá aj naďalej na tom, aby eurozóna mala možnosť vylúčiť z menového bloku štáty, ktoré opakovane porušujú rozpočtové pravidlá. "Vyhodenie síce znie kruto, no vylúčenie by malo existovať ako posledné možné riešenie," dodal šéf CSU.

Súvisiace články

Aktuálne správy