Podľa Schäubleho poradcu 50-% odpis gréckeho dlhu nebude stačiť

Atény 7. januára (TASR) – Ani odpísanie 50 % gréckeho dlhu zo strany súkromných veriteľov nebude stačiť na to, aby sa dlhová pozícia krajiny stala udržateľnou. Povedal to pre grécky denník To Vima, ktorý vyjde v nedeľu, poradca nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho Clemens Füst.
Banky a investičné fondy už niekoľko týždňov rokujú s gréckou vládou o podmienkach odpísania dlhu, aby sa celkový dlh Grécka znížil z terajších 160 % hrubého domáceho produktu (HDP) na prijateľnejších 120 % HDP do roku 2020. Vstup súkromných investorov je súčasťou druhého záchranného balíka pre Grécko v celkovej hodnote 130 miliárd eur, bez ktorého by zákonite zbankrotovalo.
Podľa Füsta by však rozsah odpisov zo strany súkromných investorov mal byť väčší než 50 %, ak má Grécko v budúcnosti zvyšné dlhy splatiť. Zároveň dal najavo, že pochybuje, že sa podarí dosiahnuť odpísanie na dobrovoľnej báze. Grécko potrebuje práve to, v inakšom prípade by išlo o vyhlásenie platobnej neschopnosti.
"Podľa môjho názoru Grécko už zbankrotovalo," povedal Füst. "Najlepším riešením by bolo, keby už niekto čestne povedal, že krajina nie je schopná svoje dlhy splácať. V takom prípade by sa podarilo dohodnúť omnoho lepšiu dohodu," dodal.
Podľa zástupcu gréckeho ministerstva financií by dohoda s bankami mala byť dokončená zhruba v polovici januára, takže Grécko by mohlo uzatvoriť rokovania o podmienkach druhého záchranného balíka.
Podľa Füsta však samotní súkromní investori Grécku nepomôžu, dokiaľ vláda neurobí potrebné ekonomické reformy a nevylúčil ani prípadný odchod Grécka z eurozóny.
Podobný názor má aj hlavný ekonóm Deutsche Bank Thomas Mayer. Ten pre grécky denník Real News povedal, že Grécko bude musieť dať najskôr do poriadku svoje financie, ak má ostať v eurozóne. "Aj po odpisoch ostáva celkový dlh Grécka veľkou výzvou. Je jednoznačné, že len komplexný program hospodárskych reforiem môže zabrániť odchodu krajiny z eurozóny," dodal Mayer.

Súvisiace články

Aktuálne správy