Španielske banky potrebujú asi 50 miliárd eur na zvýšenie kapitálu

Madrid 5. januára (TASR) – Španielske banky budú potrebovať zhruba 50 miliárd eur na zvýšenie kapitálových rezerv pre straty spôsobené prasknutím realitnej bubliny. Uviedol to dnes španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos pre renomovaný denník Financial Times.
Pripomenul, že banky musia zvýšiť svoj kapitál bez toho, aby zaťažili verejné financie. To signalizuje, že nová konzervatívna vláda nie je ochotná napumpovať peniaze do finančného sektora.
Podľa ministra väčšina z bánk v krajine by mohla na zvýšenie kapitálových rezerv použiť svoje zisky. Menšie a slabšie finančné ústavy, ako sú napríklad regionálne sporiteľne, tzv. cajjas, ktoré poskytovali úvery na regionálne projekty a teraz čelia vážnym problémom s ich splácaním, by mohli zase pohltiť väčšie banky v rámci novej vlny konsolidácie.
Španielska centrálna banka odhaduje, že finančný sektor v krajine má vo svojom portfóliu zlé, nesplácané úvery alebo iné toxické aktíva z realitného trhu približne za 176 miliárd eur. To je približne polovica z investícií do realít.
Pri predchádzajúcom kole reštrukturalizácie v uplynulých dvoch rokoch vyčlenili španielske banky na straty spôsobené zlými úvermi miliardy eur.
De Guindos v rozhovore pre Financial Times okrem iného povedal, že vláda pripravuje nové a prísne kontroly rozpočtov 17 autonómnych regiónov. Práve prekračovanie výdavkov regionálnymi samosprávami je podľa ministra dôvodom, prečo sa rozpočtový schodok Španielska minulý rok zvýšil približne na 8 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodne očakávaných 6 % HDP.
Nová vláda, ktorá sa ujala moci po víťazstve v novembrových voľbách, už predstavila úsporný plán v hodnote 15 miliárd eur, ktoré chce získať obmedzením výdavkov a zvýšením daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy