Objem nových úverov na bývanie už medziročne takmer nerastie

Bratislava 4. januára (TASR) – Medziročný rast objemu nových úverov na bývanie sa takmer zastavil. V novembri 2011 poskytli banky klientom na úveroch zhruba 278 miliónov eur, čo predstavuje oproti jedenástemu mesiacu 2010 nárast o 1,7 %. "Pre porovnanie, v jarných mesiacoch rástli hypotéky viac ako o 30 %," informovala dnes na základe údajov Národnej banky Slovenska (NBS) spoločnosť Fincentrum.
Kým ku koncu roka 2010 nastal na Slovensku hypotekárny boom, počas vlaňajšieho novembra sa objem úverov oproti predchádzajúcemu mesiacu dokonca znížil. Dôvodom je podľa analytika Fincentra Jána Porázika ekonomický vývoj. "Koniec predminulého roka a vlaňajšia jar boli poznačené hospodárskym oživením a zároveň stále atraktívnymi úrokovými sadzbami, čo pozitívne ovplyvnilo záujem klientov a kampane bánk," tvrdí Porázik. Na jeseň sa pesimistické prognózy a dlhová kríza odrazili na pesimistickejšom prístupe klientov aj bánk.
Práve ekonomický vývoj a zníženie základnej sadzby Európskou centrálnou bankou (ECB) sa prejavili na priemernej úrokovej sadzbe. Tá sa v novembri znížila z októbrových 5 % na 4,89 %. Medzi klientmi pritom prevláda záujem o strednodobú fixáciu úrokovej sadzby na 2 až 5 rokov. "V tomto segmente poskytli banky 77 % všetkých peňazí pri priemernej úrokovej sadzbe 4,87 %," uviedol Porázik.

Súvisiace články

Aktuálne správy