Pokles forintu súvisí s neistým úverom od MMF a EÚ

Budapešť 4. januára (TASR) – Historický prepad forintu voči euru, ktoré sa dnes predpoludním na finančných trhoch obchodovalo za 319,81 HUF, súvisí podľa analytikov s nevypočítateľnou hospodárskou politikou vlády pravicového nacionalistu Viktora Orbána. Práve tá vyvoláva neistotu, či sa Budapešti podarí získať od Medzinárodného menového fondu (MMF) a EÚ naliehavo potrebný preklenovací úver. Krajina si totiž musí tento rok zabezpečiť refinancovanie dlhov v celkovej hodnote 4,8 miliardy eur.
Maďarsko v novembri minulého roku začalo rokovať s MMF a EÚ o núdzovom úvere. Súčasne sa však Orbánov kabinet nenechal odradiť od obmedzenia nezávislosti centrálnej banky návrhmi nových zákonov a ich prijatím v parlamente. Delegácia MMF a EÚ v decembri z neformálnych rozhovorov z Budapešti predčasne odcestovala.
V utorok (3. 1.) prenikli z informovaných kruhov správy, že vláde v skutočnosti nejde o získanie nového medzinárodného úveru, spojeného s prísnymi podmienkami, ale štátne dlhy chcel financovať z devízových rezerv centrálnej banky. Hovorca vlády však tieto špekulácie obšírne dementoval.
Európska komisia teraz nechce s Budapešťou rokovať o poskytnutí úveru preto, lebo vláda rozšírila kontrolu nad centrálnou bankou. Komisia sa oveľa viac usiluje o zavedenie vyšetrovania voči maďarskej vláde za porušenie prístupovej zmluvy s EÚ.
Šéfka MMF Christine Lagardeová sa má stretnúť 11. januára s poverencom Viktora Orbána, ministrom bez kresla Tamásom Fellegim "na sondážnom rokovaní". Avšak ako zdôrazňujú komentátori, bez účasti EÚ sa MMF nepustí do rokovania o úvere. EK nevidí teraz nijaký dôvod, aby sa obnovilo rokovanie o núdzovom úvere Maďarsku.
Zavedenie vyšetrovania za porušenie zmluvy budú iniciovať Zelení v Európskom parlamente (EP). Jeho poslankyňa Ulrike Lunaceková dnes vo Viedni na tlačovej konferencii povedala, že "Maďarsko sa stalo novou ústavou fakticky autoritatívnym štátom". Na zavedenie vyšetrovania stačí, ak sa v EP za návrh vysloví jednoduchá väčšina.
EK môže o ďalšom postupe proti Budapešti rozhodnúť už v piatok (6. 1.).

Súvisiace články

Aktuálne správy