Tento rok nebude príliš priať trhu práce, hrozí rast nezamestnanosti

Bratislava 4. januára (TASR) – V tomto roku je stále na mieste obava z tlaku na ďalší nárast nezamestnanosti. "Rast ekonomiky bude iba mierny a na vytváranie nových pracovných miest to stačiť nebude. Rady na úradoch práce sa tak ani v tomto roku neskrátia," konštatuje pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Dodáva tak, že miera evidovanej nezamestnanosti bude atakovať 14 %.
Vývoj slovenskej proexportne orientovanej ekonomiky významne závisí podľa nej od dopytu najväčších obchodných partnerov, prevažne z Európy. "To oni diktujú, koľko sa na Slovensku vyrobí a v konečnom dôsledku teda rozhodujú aj o tom, ako budú firmy, najmä exportujúce, zamestnávať," vysvetľuje s tým, že SR sa nemôže spoliehať ani na poskytovateľov služieb, keďže dopyt po ich produktoch je už niekoľko rokov ochromený.
Analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo upokojuje. "Pokiaľ nedôjde k mimoriadnym negatívnym udalostiam na finančnom trhu, možno očakávať, že oslabenie hospodárskej aktivity v eurozóne bude miernejšie, než v roku 2009," podotýka pre TASR. Tejto predikcii podľa neho nasvedčujú vyhliadky pre miernejšie hospodárske oslabenie, než tomu bolo pred troma rokmi, ako aj stále zoštíhlená úroveň nákladov v mnohých firmách.

Súvisiace články

Aktuálne správy