Škody bánk v Maďarsku sa môžu vyšplhať až na tri miliardy eur

Viedeň 4. januára (TASR) – Maďarský bankový zväz uverejnil v utorok (3. 1.) podrobnosti o stratách, ktoré úverovým ústavom spôsobí transformácia úverov v zahraničných menách. Viceprezident zväzu Daniel Gyuris ich vyčíslil najmenej na 952 miliónov eur. Uvádza to na svojej internetovej stránke rakúsky denník Die Presse. Ale ich straty sa môžu vyšplhať až na tri miliardy eur.
Podľa Gyrisovho odhadu sa na konci minulého roka asi 20 % ľudí, ktorí majú úvery vo švajčiarskych frankoch, rozhodlo zmeniť ich na priaznivejší eurový kurz.
Banky boli k tomuto kroku prinútené vládou. Okrem toho sa ústavy v polovici decembra dohodli s kabinetom Viktora Orbána na možnosti, že rovnaký krok môžu urobiť aj ich klienti, ktorí doteraz nemali a nemajú problémy so splácaním dlhov vo frankoch. Gyuris odhaduje, že to bude stáť banky ďalších 1,58 miliardy eur.
Doterajší program zmeny zahraničných úverov sa vzťahoval len na súkromné osoby. Avšak o rovnakú možnosť už žiadajú aj obce a vyššie územné celky. Pred Vianocami sa viaceré obce písomne obrátili na ústavy, od ktorých si požičali, aby im zmenu umožnili.
Maďarský finančný dohľad uvádza, že obce si zobrali úvery asi za 1,5 miliardy CHF. Od bánk chcú, aby im odpustili asi tretinu dlžôb. Ak na to banky pristúpia a ak by sa zarátali aj ďalšie straty ústavov v tejto akcii, potom maďarskému finančnému sektoru vzniknú náklady do troch miliárd eur. Vláda chce uľahčiť bankám situáciu tým, že zníži ich daňové zaťaženie.
Rakúske banky majú v Maďarsku trhový podiel asi 20 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy