Výber dane z pridanej hodnoty najviac prekonal pôvodný plán príjmov

Bratislava 3. januára (TASR) – Daňové príjmy štátneho rozpočtu SR dosiahli na hotovostnej báze vlani 8,7 miliardy eur. V porovnaní s rozpočtovanou úrovňou je to menej o 86,5 milióna eur. „Skutočné daňové príjmy predstavujú 99-% plnenie štátneho rozpočtu,“ informoval dnes na základe predbežných hotovostných údajov Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.
Plánovaný vývoj najviac prekročila daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorá mala lepší výnos o 85,1 milióna eur. Ide tak o medziročný rast o 7,3 %, ku ktorému došlo najmä vďaka zvýšeniu základnej sadzby dane z 19 % na 20 %. Takisto však zrušením 6-% sadzby pri takzvanom predaji z dvora.
Výnos z DPH bol lepší aj vďaka tomu, že štát formálne zaplatil daň vo výške 170 miliónov eur za úseky ciest v rámci PPP projektov, ktoré boli vlani odovzdané do užívania. „Táto suma bola v skutočnosti približne o 20 miliónov eur vyššia, ako sa predpokladalo v rozpočte,“ tvrdí IFP.
Rozpočet dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) sa naplnil na 101,1 %. V porovnaní s rokom 2010 však došlo k poklesu výnosu o 16,9 %. Naopak, výnos z príjmov právnických osôb (DPPO) nedosiahol rozpočtovanú úroveň, ale len 96,9 % z nej. Medziročne však vzrástol o 28,9 %. „Na nenaplnenie rozpočtovanej úrovne dane mohol určitým spôsobom vplývať aj termín na zaplatenie preddavkov na daň za december 2011, ktorý bol určený na 2. január 2012,“ uviedol inštitút.
Celkový skutočný výnos spotrebných daní dosiahol 96,0 % rozpočtovanej úrovne. Rozpočet pritom prekročili spotrebné dane z piva, vína, z tabakových výrobkov a z elektrickej energie. Najväčší výpadok oproti rozpočtu zaznamenala spotrebná dan z minerálnych olejov, ktorá bola nižšia o 73,4 milióna eur.
Spotrebná daň z liehu bola oproti rozpočtu nižšia o 10,9 milióna eur a podľa IFP sa pod tento výpadok podpísali aj daňové úniky. Výnos dane z liehu medziročne poklesol o 0,8 %. „Celkovo v porovnaní s rokom 2010 došlo k rastu výnosu spotrebných daní o 2,9 %, k čomu prispel najmä rast výnosu dane z minerálnych olejov o 4,0 % a z tabaku o 2,2 %,“ zhodnotil IFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy