Investovanie do podielových fondov II.

oPeniazoch.sk prináša prehľad zvyšných fondov distribuovaných v SR. Okrem základných charakteristík správcovských spoločností tu nájdete výšky vstupných investícii, vstupné poplatky, spôsoby distribúcie ako aj doplnkové služby poskytované správcovskými spoločnosťami.

Prvá Penzijná (ISPP)

Výška minimálnej vstupnej investície do podielových fondov je závislá od fondu do ktorého sa investuje. Minimálna investícia do fondu Bonus je vo výške aktuálnej ceny podielového listu. K nej je potrebné pripočítať 5 percentný vstupný poplatok. Je to jediný poplatok, ktorý je hradený priamo investorom. Minimálna investícia do fondu Eurofond je rozdelená na dve časti: Prvotná investícia je 10.000 Sk. V tejto sume je zahrnutý 5 percentný emisný poplatok. Následné investície, ktoré môže podielnik tohto fondu realizovať i bez uzatvorenia zmluvy sú v minimálnej výške 1000 Sk.

Výška minimálnej investície vychádza zo samotnej konštrukcie fondu. Umožňuje investorom zúčastňovať sa na kolektívnom investovaní i s nižším objemom hotovosti. Výška poplatku za správu spoločnosti je účtovaná voči fondu ako jeho záväzok. Výška tohto poplatku je v súlade so zákonom o kolektívnom investovaní.

Spoločnosť má vytvorenú širokú sieť svojich zastúpení. Obchodné zastúpenia majú podobu obchodných kancelárií alebo podobu predajných sietí prostredníctvom špecializovaných finančných firiem zaoberajúcich sa problematikou kolektívneho investovania.

Priemerná investícia do otvorených podielových fondov je približne na úrovni 55.000 Sk.

Tatra Asset Management (ISTAM)
Minimálna vstupná investícia do fondov TAM je 50.000 Sk a túto sumu je možné rozdeliť do Rodiny fondov. Pre takúto výšku investície sa spoločnosť rozhodla na základe úrovne cieľovej skupiny klientov. Je možné, že minimálna investícia sa bude v budúcnosti znižovať. Do každého fondu však treba investovať aspoň 5.000 Sk.

Výška vstupného poplatku závisí od vstupnej investície. Čím vyššia je celková kumulovaná investícia, tým je percentuálny poplatok nižší. Percentuálna sadzba sa pohybuje od 3,25% až po 0%. Výnimku v ponuke fondov tvorí fond Korunový peňažný, ktorý nepatrí do Rodiny fondov TAM a vstupný poplatok je pevná suma 1000 Sk, ktorá sa zaplatí pri prvej investícii. Výstupný poplatok sa v tejto spoločnosti neuplatňuje.

Poplatky za správu sa líšia od zamerania fondu. Čím je fond rizikovejšie zmeraný, tým je aj vyšší poplatok za jeho správu. Poplatky za správu sa pohybujú v rozmedzí od 1 percenta do 2 percent. Klienti majú možnosť presúvať svoje peňažné investície z jedného fondu do iného. Transferový poplatok je vo výške 0,2% z prevádzanej sumy.

TAM ponúka pre svojich klientov možnosť sporenia. Mesačné splátky však musia byť aspoň 1000 Sk a túto čiastku si môže klient kedykoľvek zvýšiť. Takisto nie sú žiadne prekážky pri rušení tohto programu. Junior program umožňuje rodičom neplnoletého dieťaťa investovať na jeho účet. Dovŕšením osemnásteho roku sa stáva dieťa plnoprávnym podielnikom.

Klienti si môžu podiely zakúpiť v sieti pobočiek Tatra banky a priamo v sídle Tatra Asset Management. Investovať sa dá aj prostredníctvom internetovej stránky.
Spoločnosť Tatra Asset Management mala k aprílu 7600 klientov, ktorých priemerná investícia bola približne 300 tisíc Sk. Až 99% klientov sú fyzické osoby.

Veritas SG (ISVERSG)
Minimálna vstupná investícia do každého z podielových fondov spoločnosti Veritas SG bola stanovená na 25.000 Sk, resp. ekvivalent v DEM, tak aby po zaplatení vstupného poplatku vo výške 4% alebo 6% bola čistá investícia klienta aspoň 1.000 DM. Následné investície sú možné od 100 DM. Takáto výška vstupnej investície je podľa názoru predstaviteľov ATS Brokers primeraná tomu, aby sa úspory obyvateľstva začali vo väčšej miere presúvať z bankových depozít aj do iných produktov vhodných na zhodnocovanie peňazí.

Poplatky spojené so vstupom do podielového fondu sa pohybujú od 4 percent do 6 percent z investície podľa vybraného fondu. Za správu si správcovská spoločnosť účtuje poplatky vo výške od 0,7 percent do 1,5 percent z hodnoty majetku fondu. Poplatky depozitára sa pohybujú od 0,05 percenta do 0,1 percenta z hodnoty majetku fondu a zúčtovávajú sa podobne ako poplatky správcu, v mesačných splátkach počas celého roku. Spoločnosť Veritas SG si účtuje na konci kalendárneho roka poplatky za vedenie a správu účtu vo výške 3,50 EUR a 0,05% z hodnoty vkladu z majetkového účtu klientov. Poplatky za redemáciu podielov nie sú účtované, avšak pri úplnom zrušení účtu je poplatok 13 EUR. Počas doby trvania investície môžu klienti spoločnosti Veritas SG robiť prevody medzi jednotlivými fondmi bez emisnej prirážky, tieto prevody sú za každý fond 4x ročne bezplatné, pri viacerých prevodoch sa účtuje 0,5% z prevádzanej čiastky.

Zmluvu o investovaní do podielových fondov tejto spoločnosti môžu klienti uzavrieť v sídle ATS Brokers v Bratislave, v pobočke ATS Partners v Prešove alebo u zmluvných partnerov na celom Slovensku.
Programy sporenia nie sú zatiaľ súčasťou ponuky spoločnosti.

Pripravuje sa však uvedenie „unit-link produktu“ – kapitálového životného poistenia. To zahŕňa sporenie prostredníctvom investícií časti poistného do podielových fondov.

Priemerná investícia fyzickej osoby je 175 000 Sk a právnickej osoby 45,8 mil. Sk. Od začiatku svojho pôsobenia na slovenskom trhu predala spoločnosť Veritas SG podielové listy svojich fondov za vyše 403 mil. Sk.

VÚB Asset Management (ISVAM)
Minimálna vstupná investícia do ľubovoľného podielového fondu VÚB Asset Management je 5000 Sk. Spoločnosť sa touto nízkou hranicou snaží zdostupniť možnosť investovania do podielových fondov širokej verejnosti. Túto minimálnu investíciu už nie je možné rozdeliť do viacerých fondov. Výška poplatku za zakúpenie podielov sa vypočíta z vkladanej sumy. Pohybuje sa od 4% do 1%, pričom pri investícii nad 5 miliónov Sk je výška poplatku vecou dohody medzi klientom a VAM. Výstupný poplatok pri kratšej ako jednoročnej držbe podielov je 0,8%, pri dlhodobej je redemácia bez poplatku.

Podiely fondov VAM sa predávajú v sídle spoločnosti, prostredníctvom sieti pobočiek VÚB, Allfinanz Shop-e a finančných poradcov.

VAM pripravuje program sporenia, ktorý by sa dal využívať už v blízkej budúcnosti. Minimálna výška sporenia by mala byť 500 Sk.
Priemerná výška investície sa pohybuje na úrovni približne 230.000 Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy