Poisťovňa musí vytvárať rezervy I.

V rámci životného cyklu poisťovne dochádza k nerovnostiam vo výške jej príjmov a výdavkov. Znamená to, že poisťovňa musí v praxi vytvárať rezervy finančných prostriedkov.

Druh rezerv je vymedzený legislatívou, a to vyhláškou č. 136/1996 Z. z. Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovuje tvorba, použitie a spôsob umiestnenia prostriedkov rezerv poisťovne v znení vyhlášky č. 177/1999 Z. z. a vyhlášky č. 1/2000 Z. z.

Potreba vytvárania rezerv vzniká bez ohľadu na legislatívu, pričom dôvody jej skutočnej potreby sa v životnom a neživotnom poistení odlišujú. Pri uzatvorení životného poistenia je ročné predpísané poistné v rámci danej poistnej zmluvy konštantné na rok (v týchto úvahách nezohľadňujeme infláciu a iné úpravy výšky poistného). Znamená to teda nemennú výšku poistného na dopredu stanovené obdobie, aj keď sa riziko v životnom poistení s vekom poisteného z roka na rok mení.

V neživotných poisteniach sa naopak uplatňuje tzv. prirodzené poistné. Poistenec zaplatí za riziko na jedno poistné obdobie dopredu s tým, že na konci poistného obdobia je poistné spotrebované, lebo zodpovedá pravdepodobnosti poistnej udalosti v danom poistnom období. Tento postup nie je možné aplikovať pri životných poisťovniach. V prípade zmiešaného poistenia na n-rokov by v poslednom roku poistenia poisťovňa predpisovala ročné prirodzené poistné takmer vo výške celej poistnej sumy. Poisťovňa teda kalkuluje poistné tak, že klient platí konštantné poistné a v prvých rokoch klient platí viac, ako je potrebné na krytie poisteného rizika. Poisťovňa musí nazhromaždiť z prebytku poistného v prvých rokoch každej poistnej zmluvy určitú sumu, aby v neskorších rokoch mohla plniť svoje záväzky. Táto kumulovaná suma súvisí s tzv. hodnotou poistnej zmluvy, ktorá oceňuje danú zmluvu v danom čase, ktorý uplynul od jej uzatvorenia. Hodnota poistnej zmluvy sa označuje ako matematická rezerva (pri výpočte jej výšky sa používajú postupy poistnej matematiky). Aby poisťovňa mohla plniť, musí mať v ľubovolnom čase dostatok finančných prostriedkov vo výške hodnoty poistnej zmluvy v ľubovolnom čase a kumuluje prostriedky práve v tejto výške. Táto suma sa nazýva rezerva poistného. Poisťovne pravidelne počítajú hodnoty poistných zmlúv vo svojom portfóliu a porovnávajú ich so skutočne vytvorenými rezervami poistného, aby mohli urobiť potrebné korekcie.

Pri určovaní výšky rezerv v neživotnom poistení je dôležitý odhad budúcich rezerv, pretože zistenie skutočných škôd môže pri niektorých poistných udalostiach trvať aj niekoľko rokov. Z tohto hľadiska možno označiť ako najdôležitejšiu rezervu na poistné plnenia, ktorá okrem škôd zlikvidovaných, ale v bežnom účtovnom období (ÚO) neuhradených, zahŕňa aj prostriedky na nahlásené, ale nezlikvidované škody (RBNS rezerva) a vzniknuté do konca bežného ÚO, ale nenahlásené škody (IBNR rezerva). Táto rezerva zhŕňa aj predpokladané výdavky spojené s likvidáciou poistných udalostí a znižuje sa o predpokladanú výšku vymáhateľných pohľadávok.

Na výpočet výšky rezerv sa používajú najmä matematicko-štatistické, poistno-matematické metódy a metóda kvalifikovaného odhadu.

V praxi sa stretávame s dvoma pojmami – netto a brutto rezerva. Pokiaľ sa v prvom prípade neuvažuje so správnymi nákladmi, brutto rezerva je rozšírená o zložky na ich pokrytie a zohľadňuje aj prípadné nepriaznivé škodové výchylky (tzv. bezpečnostná prirážka). Správne náklady sa podľa nemeckej školy klasifikujú na:

  • začiatočné jednorazové náklady – alfa, ktoré sa vynakladajú hneď pri uzavretí zmluvy,
  • bežné správne náklady – beta, každoročné náklady počas trvania poistenia spojené s jeho udržiavaním (administratíva, korešpondencia, nájom budov a pod). V prípade, že je lehota platenia poistného kratšia ako poistné obdobie, rozdeľujú sa na beta 1 náklady – trvajú počas celého obdobia poistenia a beta 2 náklady, len počas platenia poistného,
  • náklady na inkaso – gama – náklady spojené s inkasom bežného poistného. Pri používaní moderných foriem bezhotovostného platobného styku sa tieto náklady znižujú,
  • náklady pri výplate dôchodkov – delta – len pri dôchodkom poistení,
  • jednotná správna prirážka – epsylon, niektoré poisťovne ňou nahrádzajú všetky predchádzajúce typy správnych nákladov a vyjadruje sa ako percento z brutto poistného.

<td align=right valign=top bgcolor="#FFFFFF" width="53"

Súvisiace články

Aktuálne správy

Rezerva  Živ.
 Neživ.   Použitie
rezervy
Rezerva na poistné budúcich
období
x
x
vytvára sa z tej časti
predpísaného poistného, ktorá sa vzťahuje na budúce účtovné obdobia
Rezerva na poistné plnenie
x
je určená na poistné plnenie z poistných
udalostí
a) nahlásených do konca bežného účtovného obdobia, ale v tomto ÚO
nevybavených
b) vzniknutých a nenahlásených v bežnom ÚO.
znižuje sa o predpokladanú výšku vymáhateľných pohľadávok
 
x
na
poistné plnenia z poistných udalostí nahlásených a nevybavených
do konca bežného ÚO
Rezerva na poistné prémie
a zľavy
x
na poskytovanie prémií
a zliav na poistnom
Rezerva na vyrovnávanie
mimoriadnych rizík
x
na vyrovnávanie výkyvov
vo výplatách poistných plnení budúcich rokov alebo na pokrytie mimoriadnych
rizík
Rezerva na životné poistenie
x
predstavuje hodnotu záväzkov poisťovne
vrátane podielov na zisku (na prebytku poistného) a nákladov spojených
so správou poistení po odpočítaní hodnoty budúceho poistného
záporné
hodnoty rezerv na životné poistenie sa nahradia nulovými hodnotami
Rezerva na krytie záväzkov
z finančného umiestnenia v mene poistených
x