Objem peňažnej zásoby sa v marci znížil o 1,5 miliardy Sk na 690,9 miliardy Sk

Bratislava 29. apríla (TASR) – Objem peňažnej zásoby M2 sa v marci znížil o 1,5 miliardy Sk a dosiahol úroveň 690,9 miliardy Sk. Jej medziročná dynamika sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zrýchlila o 1,1 % na 8,3 %, čo bolo ovplyvnené výraznejším medzimesačným poklesom v rovnakom období minulého roka.

Ako vyplýva z informácií, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska, v rámci štruktúry M2 došlo k medzimesačnému nárastu subagregátu peniaze M1, kým kvázipeniaze poklesli. Na znížení peňažnej zásoby sa podieľali predovšetkým korunové vklady obyvateľstva, keď obeživo zaznamenalo výraznejší nárast. Plnenie daňových povinností právnických a fyzických osôb za predchádzajúci rok sa neprejavilo v sezónnom poklese netermínovaných vkladov, ktoré v marci vzrástli.

Medziročná dynamika rastu obeživa mimo bánk sa v marci mierne znížila, avšak v porovnaní s koncom roka 2002 bola vyššia o 4,7 %. Netermínované vklady zaznamenali výrazné zvýšenie medziročného tempa rastu, čo bolo spôsobené najmä atypickým sezónnym vývojom. Medziročná dynamika rastu termínovaných vkladov sa v porovnaní s februárom spomalila. Dlhodobo nezaznamenáva výraznejšiu tendenciu rastu alebo poklesu a v priemere sa pohybuje (od roku 2002) na úrovni 4 %.

Aj napriek medzimesačnému zníženiu zaznamenali vklady v cudzej mene zrýchlenie medziročného tempa rastu, čo súviselo s vyšším medzimesačným poklesom v rovnakom období minulého roka. Celkovo je podľa NBS vývoj vkladov v cudzej mene od druhého polroka 2002 charakterizovaný klesajúcou dynamikou rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy