SP je schopná zvýšiť dôchodky aj o viac ako ministerstvom navrhovaných 5 %

Bratislava 28. januára (TASR) – Sociálna poisťovňa (SP) by mala finančne zvládnuť aj o 2 až 3 % vyššiu valorizáciu dôchodkov, ako je ministerstvom práce navrhovaných 5 %. Na základe aktuálnych výsledkov hospodárenia SP o tom dnes informoval jej riaditeľ Miroslav Knitl.

Ako uviedol, 5-% zvýšenie dôchodkov od júla tohto roka, čo je obsahom návrhu zákona rezortu práce, má poisťovňa zakomponované vo svojom tohtoročnom rozpočte, pričom 1 % ju bude mesačne stáť okolo 70 miliónov Sk.

K záveru minulého týždňa evidovala SP na svojich účtoch vo Všeobecnej úverovej banke zostatok na úrovni necelých 5,6 miliardy Sk, pričom počas celého roka sa táto čiastka podľa M. Knitla pohybuje od 5 do 8 miliárd Sk. „Je to o 10 až 20 % viac ako sme mali v minulom roku,“ priblížil riaditeľ.

Zo spomínaného zostatku 1,02 miliardy Sk figurovalo na bežných účtoch a formou termínovaných vkladov bolo uložených takmer 4,6 miliardy Sk. Na účte nemocenského poistenia vrátane terminovaného vkladu mala poisťovňa k 25. aprílu 2,31 miliardy Sk a zostatok na účte dôchodkového zabezpečenia predstavoval spolu 264 miliónov Sk. Deficit dôchodkového fondu môže poisťovňa ešte stále vykrývať z nemocenského (NF) a rezervného fondu (RF), pričom od januára sa takto z NF presunulo 300 miliónov Sk a RF od roku 2000 skoro 3 miliardy Sk.

Návrh ministerstva práce počíta s tým, že od júla tohto roku pôjdu o 5 % hore starobné, invalidné, čiastočné invalidné, vdovské a sirotské dôchodky, ako aj dôchodky za výsluhu rokov, ktoré boli priznané pred 1. januárom 2004. Zo SP si to vyžiada dodatočné náklady v sume 2,1 miliardy Sk. Podľa príslušnej legislatívy sa dôchodky zvyšujú vždy, keď podľa údajov, vykázaných Štatistickým úradom SR, zvýšia životné náklady aspoň o 10 %, alebo priemerná mzda v hospodárstve SR aspoň o 5 %, a to najskôr po uplynutí 4 mesiacov od predchádzajúceho zvýšenia dôchodkov. Druhá z podmienok by sa pritom mala naplniť v druhom kvartáli tohto roka.

Posledné zvýšenie dôchodkov sa realizovalo 1. júla 2002, keď sa dôchodky valorizovali tiež o 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy