Súhlasí s poslaneckým návrhom novely zákona o pomoci z EÚ

Vláda na stredajšom zasadnutí vyslovila súhlas s návrhom poslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) na prijatie novely zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskej únie. Ministerstvá a verejné inštitúcie budú musieť poskytovať informácie o porušovaní pravidiel pri čerpaní eurofondov.

Ministerstvá a verejné inštitúcie budú musieť poskytovať informácie o porušovaní pravidiel pri čerpaní eurofondov, ak parlament schváli novelu zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva, ktorú predložil poslanec NR SR Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). Vláda na stredajšom rokovaní súhlasila s poslaneckým návrhom novely spomínaného zákona. Parlament medzitým posunul novelu tohto zákona do druhého čítania.

Podstatou novely zákona je sprístupnenie správ o nezrovnalostiach pri čerpaní eurofondov, ktoré boli zistené kontrolou orgánov zodpovedných za ich implementáciu. Navrhovaná novela zároveň stanovuje podmienky, za akých sa budú tieto správy poskytovať verejnosti. Podľa doterajších pravidiel totiž informácie zo správ o zistených nezrovnalostiach nebolo možné sprístupňovať tretím osobám, pokiaľ k sprístupneniu neexistoval súhlas členského štátu. „Toto umožňovalo zakrývať problémy spôsobené zlým fungovaním kontrolných mechanizmov, ktorých výsledkom bolo neskoré odhaľovanie neoprávneného čerpania,“ informoval v januári Štefanec. Údaje nebolo možné sprístupniť ani na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Zákon by mal byť účinný od 1. mája tohto roka. Správy o zistených porušeniach finančnej disciplíny sa budú sprístupňovať postupom v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Po prijatí novely by mali verejné inštitúcie zverejňovať kompletné informácie. Okrem popisu zisteného problému pri čerpaní eurofondov budú musieť pomenovať porušené predpisy a uviesť subjekt, ktorého sa zlé čerpanie týka. „Úrady budú zverejňovať aj výšku neoprávnene čerpanej sumy a aj to, ako vzniknutý problém budú riešiť,“ dodal Štefanec. O tom, že nejde o malé sumy, svedčia podľa neho aj zverejnené údaje ministerstva financií o čerpaní štrukturálnych fondov programového obdobia 2004 až 2006 k 30. septembru minulého roka. Nezrovnalosti v jednotlivých operačných programoch dosiahli za uvedené obdobie kumulatívnu výšku okolo 49,9 mil. eur.

Správy o problémoch s čerpaním sa nebudú zverejňovať automaticky. Preto bude možné sprístupniť len takú správu, ktorú prijímateľ už vyrovnal alebo pre vyrovnanie, ktorej už bola uzatvorená dohoda o splátkach medzi riadiacim orgánom a prijímateľom. Sprístupniť bude možné tiež správu, o ktorej už právoplatne rozhodol príslušný správny orgán alebo súd. V týchto prípadoch je podľa poslanca predpoklad, že nezrovnalosť je potvrdená a jej sprístupnením nebude ohrozený princíp prezumpcie neviny osôb, ktoré ju spôsobili. Dôvodom tohto obmedzenia je, že správa v skoršej fáze preverovania obsahuje aj informácie, ktoré sú ešte nepreukázané. „Následne sa nemusí podozrenie potvrdiť, ale kontrolovaná firma či obec by už mali poškodené meno,“ vysvetlil svoj iniciatívny návrh Štefanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy