552 bankám v US hrozí kolaps

V centre pozornosti už od začiatku aktuálnej globálnej krízy stál finančný sektor. Prvé náznaky sa tvorili už počas letných mesiacov roku 2007, kedy sa začali objavovať obavy o ceny aktív naviazaných na menej kvalitné úvery, tzv. sub prime hypotéky. Nedôvera medzi finančnými inštitúciami následne vyústila v to, že banky si medzi sebou nechceli požičať, resp. len za vyššie úrokové sadby. Vlna nedôvery a paniky sa pomaly ale isto presúvala aj do reálnej ekonomiky a nedostatok úverov či už pre podniky alebo aj domácnosti spôsobil prvú globálnu recesiu od 2. svetovej vojny.


Banky pocítili dosah problémov aj samy na sebe, kedy sa z pôvodne bezproblémových aktív začali stávať aktíva problematické a niekedy až toxické. Takými boli pôvodne len aktíva naviazané na rezidenčné hypotéky, teda hypotéky poskytované domácnostiam na potrebu bývania. Postupne sa ale stávali problematické aj spotrebné úvery, korporátne úvery atď.


Po segmente rezidenčných hypoték ale predstavujú pre banky najväčšou obavou úvery poskytnuté ako komerčné hypotéky. Tie boli určené na financovanie veľkých developerských produktov na výstavbu kancelárii, podnikateľských priestorov atď.


Voči nim mali značnú expozíciu hlavne menšie banky, ktorý od začiatku roka skolabovalo už 124 po 25 bankách počas minulého roka. Dnes ale FDIC, úrad na ochranu vkladov v US zverejnil kvartálne štatistiky o zozname problémových bánk. Tie sú v riziku zatvorenia, no vzhľadom na zabránenie masívnym výberom kapitálu z nich sú zoznamy anonymné.


Počte problémových inštitúcií v 3Q vzrástol na 552 zo 416 v 2Q. Bilančná suma problémových bánk vzrástla na 345,9 mld. USD z 299,8 mld. USD. Počet problémových bánk dosiahol najvyššiu úroveň od roku 1993. Na konci 1Q tohto roka bolo problémových bánk len 305, takže nestabilný finančný sektor by mohol byť v budúcnosti opäť ohniskom problémov nielen pre finančný sektor.


Táto správa už spolu so skôr zverejnenými negatívnymi správami pre finančný sektor pomohla dnes akciám v poklese do strát, ktorý vedie práve finančný sektor. Už skôr totiž boli zverejnené e správ od agentúry Standard and Poors, že väčšina bánk s globálnou pôsobnosťou nemá dostatočný kapitál a zároveň podobné vyjadrenie na adresu japonských bánk od agentúry Fitch.


Index Dow  Jones aj vďaka týmto správam klesá o 0,34%, Benchmark SP500 stráca 0,26% a Nasdaq Composite klesá o 0,43% (zo 16:40). Ich straty pomáha vyrovnávať segment zdravotníctva, ktorý ťaží z očakávanej reformy zdravotníctva ako aj lepší výsledok spotrebiteľskej dôvery podľa Conference Board.


Dnešný pokles akciových trhov ale nenarúša očakávania, že tento týždeň bude pre akcie pozitívny, nakoľko v približne 70% prípadov od roku 1950 sa v skrátenom týždni, kedy je sviatok deň vďakyvzdania, akciám darí.


Obr

Autor: Ján Beňák, CI KOMODITY a.s.
www.cikomodity.com

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkolvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. © CI KOMODITY a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy