Železničné vozne upraví ŽOS Zvolen za 14 mil. eur bez dane

Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a.s. získali vyše trojročnú zákazku Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. na rekonštrukciu 44 prípojných vozňov

Štátnu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK Slovensko), a.s. bude rekonštrukcia 44 prípojných vozňov stáť 13,975 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Zákazku na viac ako tri roky získali Železničné opravovne a strojárne Zvolen (ŽOS Zvolen), a.s. vo verejnej súťaži s jednou prijatou ponukou. Vybraný dodávateľ má upraviť dvanásť prípojných vozňov na šesť motorových vlakov s riadiacim a motorovým vozňom. V ďalších 32 prípojných vozňoch obnoví interiér vrátane výmeny dverí. Pôvodná predpokladaná cena služby bola taká istá ako konečná zmluvná cena. Zmluvu o vykonaní rekonštrukcie vozňov uzatvoril osobný železničný dopravca so zvolenskou firmou 21. septembra. Vyplýva to z informácií uverejnených v Úradnom vestníku Európskej únie.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. začala svoju činnosť ako samostatný podnik od začiatku roka 2005 po rozdelení bývalej Železničnej spoločnosti, a.s. na dva subjekty. ZSSK Slovensko prebrala aktivity v osobnej železničnej doprave. Spoločnosť eviduje základné imanie v prepočte 212,44 mil. eur. Koncom vlaňajška firma zamestnávala 4 983 pracovníkov, medziročne o 3,4 % viac. Počet zamestnancov stúpol z dôvodu prebratia opravárenských činností od nákladného dopravcu Železničná spoločnosť Cargo, a.s. Priemerná mzda v Železničnej spoločnosti Slovensko vlani vzrástla o 6,9 % na 23 841 Sk (791,38 eur).

Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a.s. vznikla v roku 2004 odčlenením zvolenských železničných dielní od Železníc SR. Po ukončení privatizácie spoločnosti sa jej majoritným akcionárom stal Zvolenský opravárenský závod, a.s. Ten vlastnil väčšinový, 50,8-percentný, podiel akcií aj ku koncu minulého roka. Ďalšími akcionármi boli ŽOS Trnava, a.s. s podielom 24,5 % a spoločnosť Expres Slovakia Medzinárodná preprava, a.s. Bratislava s podielom 24,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy