Ktorý kurz sa použije pri nákupe/predaji cudzej meny?

Devízy, valuty, predaj, nákup, stred? Nevyznáte sa v kurzovom lístku? Vysvetlíme vám, ktorý kurz sa používa v ktorej situácii.

Valuty
Pokiaľ nakupujete alebo predávate v banke cudziu menu za hotovosť, ide o valuty.

  • teda pokiaľ si v banke chcete za eurá nakúpiť britské libry, zmenia vám ich kurzom valuty predaj (banka vám valuty predáva)
  • keď chcete libry zameniť za eurá, prepočítajú sa kurzom valuty nákup (banka od vás valuty nakupuje)

Devízy
Kurz devízy sa používa pri bezhotovostných platbách, napríklad keď prevádzate peniaze medzi účtami vedenými v rôznych menách. Ak teda vlastníte účet v eurách aj librách, tak

  • keď prevádzate z eurového účtu na librový použije sa kurzy „Britská libra – devíza predaj“ (banka vám predáva libry)
  • keď prevádzate z librového účtu na eurový, použije sa kurz „Britská libra – devíza nákup“ (banka od vás kupuje libry)

Devízový kurz sa používa aj pri bezhotovostnej platbe kartou v zahraničí. Keď z účtu, ktorý je vedený v eurách, platíte kartou v librách, použije sa kurz devízy predaj (banka si ale môže pri tejto operácii účtovať poplatok, takže výsledná suma sa môže líšiť).

POZOR: Od 1.1.2009 banky uvádzajú kurz v opačnom pomere ako doteraz. Kurz po novom vyjadruje, koľko jednotiek danej meny dostanete za 1 euro (doteraz to bolo – koľko slovenských korún stojí jedna jednotka danej meny).

Pri nákupe a predaji valút a devíz sa to teda po novom prejaví takto:
Meníte eurá na české koruny: použije sa kurz „valuty predaj“ (banka vám predáva české koruny), a čím je kurz vyšší, tým je to pre vás lepšie (čím vyššia hodnota kurzu, tým viac českých korún za svoje eurá dostanete)

Meníte české koruny naspäť na eurá: použije sa kurz „valuty nákup“ (banka od vás kupuje české koruny), a čím je kurz nižší, tým je to pre vás lepšie (čím nižšia je hodnota kurzu, tým menej českých korún potrebujete na nákup jedného eura – tým viac eúr za menené české koruny dostanete)

Súvisiace články

Aktuálne správy