Podľa ECB je inflácia iba dočasným fenoménom

Berlín 24. februára (TASR) - Inflácia v eurozóne bola na konci roka 2007 rýchlejšia, než očakávala Európska centrálna banka (ECB).

Berlín 24. februára (TASR) – Inflácia v eurozóne bola na konci roka 2007 rýchlejšia, než očakávala Európska centrálna banka (ECB). Je to však iba dočasný fenomén spojený s vysokými cenami potravín a energií, uviedol člen Výkonnej rady ECB Jürgen Stark pre nemecký týždenník WirtschaftsWoche.

"Sme veľmi nespokojní so súčasnou mierou inflácie. Je to však iba dočasný fenomén, spôsobený prudkým rastom potravín a energií. Tento fenomén môže byť robustnejší, ako sme predpokladali ešte na konci roka. Počas tohto roka by sa miera inflácie mala začať znižovať do blízkosti 2-% hranice, ak ceny potravín a energií poklesnú, ako prognózujeme," povedal Stark.

Podľa prvého odhadu Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie, miera inflácie v eurozóne v januári vyskočila na 3,2 %, čo bolo najviac od januára 1997, kedy sa tento ukazovateľ začal vypočítavať. Stark vyzval krajiny, ktoré používajú spoločnú európsku menu, aby sa vyhli sekundárnym inflačným efektom, ktoré vznikajú, keď mzdy rastú rýchlejšie ako produktivita práce. Umiernený rast platov je podľa Starka jedným z hlavých faktorov cenovej stability.

"Mierny rast miezd v Nemecku hral v ostatných rokoch kľúčovú úlohu v tom, že sa nám podarilo udržať platy pod kontrolou v celej eurozóne. Ak sa teraz rast platov v Nemecku zrýchli, budeme to musieť kompenzovať nižším rastom v ostatných krajinách," dodal Stark.

Minulý týždeň sa nemeckým zamestnancom oceliarskeho sektora podarilo vyrokovať 5,2-% zvýšenie platov, čo je najviac za ostatných 16 rokov. Odborová organizácia pracovníkov služieb Verdi požaduje 8-% zvýšenie miezd pre dva milióny zamestnancov verejného sektora.

Podľa Straka existuje oprávnený dôvod na predpoklad, že v krajinách, kde prišlo v rámci nedávnych turbulencií na finančnom trhu ku korekcii realitného trhu, sa rast platov spomalí. Pokiaľ ide o rast eurozóny, je Stark optimistický a tvrdí, že ekonomika je odolnejšia ako v roku 2001. Predpovedá solídnu konjunktúru, ktorá však bude pomalšia ako v ostatných dvoch rokoch.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy