Brusel prehral spor vo WTO, čakajú ho mnohé ďalšie

Európska únia porušila medzinárodné pravidlá o voľnom obchode, keď uplatňovala moratórium na dovoz geneticky upravených plodín a potravín (GMO), oznámila v utorok večer Svetová obchodná organizácia (WTO). Približne v 1 000-stranovej správe WTO okrem toho odsúdila aj postoj šiestich štátov únie, ktoré napriek neskoršiemu zrušeniu moratória zo strany Bruselu v máji 2004 si ponechali v platnosti vlastné zákazy. Rozhodnutie potešilo Spojené štáty, Kanadu a Argentínu, ktoré EÚ zažalovali na pôde WTO. Naopak, EK v reakcii na vyhlásenie WTO oznámila, že o moratóriu sa nedá hovoriť a WTO reagovala na nesprávnu formu žaloby.

WTO moratórium netoleruje

Organizácia na existencii moratória trvá. Podľa nej ho EÚ zrušila až po šiestich rokoch trvania v máji 2004, pričom vo všeobecnosti nemala na takýto postup právo. Pravidlá svetového obchodu totiž moratórium zakazujú. Okrem toho, ani jeho zrušenie nezabránilo blokovaniu dovozu GMO plodín/potravín z USA či iných krajín, pretože jednotlivé štáty únie si aj tak stanovovali vlastné pravidlá.

Ako uviedli The Financial Times, koncom minulého roka prehralo napríklad spor na Európskom súdnom dvore za uplatňovanie národného zákazu Rakúsko, teraz sa s EÚ sporí Grécko. Ďalšími krajinami odmietajúcimi dovoz GMO plodín sú Taliansk…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy