Parížska prokuratúra predbežne obvinila Jérôme Kerviela

Paríž 28. januára (TASR) - Parížska prokuratúra dnes predbežne obvinila dílera Jérôme Kerviela, o ktorom banka Société Générale tvrdí, že jej spôsobil stratu 4,82 miliardy EUR, v prepočte 164,3 miliardy SKK.

Paríž 28. januára (TASR) – Parížska prokuratúra dnes predbežne obvinila dílera Jérôme Kerviela, o ktorom banka Société Générale tvrdí, že jej spôsobil stratu 4,82 miliardy EUR, v prepočte 164,3 miliardy SKK.

Kerviel je obvinený z falšovania dokumentov, porušenia dôvery a podvodu. Za tieto obvinenia mu hrozí až 7-ročné väzenie. Podľa francúzskej legislatívy po predložení predbežného obvinenia musí sudca rozhodnúť, či existujú dostatočné dôkazy, ktoré dovoľujú predpokladať spáchanie zločinu.

Polícia vzala Kerviela do väzby v sobotu. V piatok prehľadala tiež kancelárie banky Société Générale, kde Kerviel pracoval, ako aj jeho byt. Dôkladne preštudovala súbory v jeho počítači a zabavila dokumenty týkajúce sa prípadu.

"Všetko ide dobre. Spolupracuje a je pripravený vysvetliť, čo sa stalo," uviedol šéf finančnej sekcie parížskej prokuratúry Jean Michel Aldebert novinárom v sobotu večer.

Prokurátor Jean-Claude Marin tvrdí, že Kervielovi išlo o to, aby sa stal výnimočným obchodníkom. Počítal s vysokými bonusmi za minulý rok vo výške 300 000 EUR. Prokurátorovi Kerviel povedal, že nebolo nič výnimočného, keď jednotliví díleri prekračovali svoje kompetencie a stanovené limity.

Kervielova rodina tvrdí, rovnako ako jeho obhajcovia, že banka z neho urobila obetného baránka. Francúzska tlačová agentúra AFP citovala jeho obhajcov, ktorí uviedli, že si Kerviel neulial ani cent a zo svojho konania nemal žiadny úžitok. Dodali, že Société Générale sa snaží vytvoriť dymovú clonu, ktorá má zakryť iné straty.

Elisabeth Meyerová, ktorá je jedným z Kervielových obhajcov, poprela obvinenia banky, že sa Kerviel dopustil podvodu a povedala, že ešte 31. decembra vykazoval čierne čísla. "Myslím si, že ho predhodili levom, skôr než mohol čokoľvek vysvetliť."

Šéf Société Générale Daniela Bouton považuje takéto obvinenia za smiešne. "Dokážete si predstaviť, ako by sme mohli zakryť jednu dieru druhou? Ak by sme mali dieru inde, neexistoval by spôsob, ako ju zakryť," uviedol dnes pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe1.

Société Générale dnes mierne revidovala straty údajne spôsobené Kervielom zo 4,9 miliardy na 4,82 miliardy EUR.

Ak sa potvrdí, že straty zavinil Kerviel, pôjde o najväčší podvod spáchaný jedným dílerom v dejinách bankovníctva. Po oznámení strát sa poprední európski centrálni bankári vyjadrili za sprísnenie kontrolných mechanizmov finančných inštitúcií. Straty spôsobené Kervielom rozsahom ďaleko prekračujú napríklad škandál, ktorý viedol ku krachu britskej banky Barings v roku 1995. Banka, ktorá mala za sebou 230-ročnú tradíciu, skrachovala pre straty v hodnote 860 miliónov GBP, v prepočte 38,8 miliardy SKK, ktoré spôsobil jej singapurský maklér Nick Leeson.

Obavy však vyvoláva nielen neschopnosť francúzskej banky predísť takémuto podvodu, ale aj spôsob, akým zlikvidovala pozície otvorené Kervielom v čase, keď trh oslaboval, čo viedlo k nárastu strát až na spomínaných takmer 5 miliárd EUR.

Podľa niektorých odborníkov Kervielove tajné operácie nespôsobili takúto vysokú stratu. Kerviel, ktorý "vsádzal" na rast európskych akciových indexov, vraj stratil iba 1,5 miliardy EUR. Deficit narástol predovšetkým vďaka načasovaniu likvidácie jeho pozícií. "Samotné predstavenstvo Société Générale stratilo ďalších 3,4 miliardy EUR," uviedol nemenovaný investičný bankár. Société Générale však tvrdí, že si nemohla dovoliť riskovať a zachovať tieto pozície. Objavili sa dokonca špekulácie, či likvidácia pozícií neprispela k prudkému pádu európskych burzových indexov na začiatku minulého týždňa.

Kerviel nakupoval futures na európske akciové indexy v Británii, Nemecku a na burze Eurostoxx 50, pričom počítal s ich rastom. Hodnota Kervielových dlhých pozícií v čase odhalenia predstavovala okolo 50 miliárd EUR, čo je viac ako burzová hodnota Société Générale (okolo 35 miliárd EUR). Podľa nedeľného vyhlásenia začala banka s likvidáciou Kervielových pozícií za "nepriaznivých" podmienok na trhu 21. januára a operáciu dokončila 23. januára.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes vyhlásil, že vedenie banky vrátane jej šéfa Daniela Boutona by mali zo škandálu osobne vyvodiť dôsledky a prijať svoju zodpovednosť.

Bouton po prepuknutí škandálu ponúkol svoju rezignáciu, ale predstavenstvo Société Générale ju neprijalo.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP, Bloomberg a spravodajská spoločnosť BBC.

(1 EUR = 33,476 SKK; 1 GBP = 45,090)

Súvisiace články

Aktuálne správy