Janušek: Meškanie SR v čerpaní eurofondov nie je až tak dramatické, zlepšuje sa

Bratislava 15. augusta (TASR) – Minister výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR Marian Janušek dnes po rokovaní vlády SR síce potvrdil, že Slovensko mešká v čerpaní eurofondov na programové obdobie 2004 až 2006, ale v súčasnosti sa už situácia v tejto oblasti zlepšuje. Celková alokácia predstavuje sumu 63 miliárd Sk.

I keď sa v správe o implementácii a čerpaní predvstupových nástrojov, ktorú dnes prerokoval kabinet, uvádza v čerpaní eurofondov sklz a možno Slovensko stratí minimálne 190 miliónov Sk z finančného portfólia EÚ, najmä z Európskeho sociálneho fondu (ESF), minister si myslí, že je to ešte o niečo väčšia suma, ale aj tá sa v ostatnom období postupne redukuje.

"Možno ich stratíme aj viac, pri tej najhoršej alternatíve je to sklz 780 miliónov Sk, ale možno ani to nebude, lebo v súčasnosti sa už práce veľmi zintenzívnili. Je to všetko o ľuďoch, je to zbyrokratizované, predovšetkým ESF, kde o jeho projekty nie je veľký záujem, pretože je to veľmi komplikované," vysvetlil pozadie meškania Janušek. Teraz sa na túto agendu prijímajú ďalší ľudia a minister predpokladá, že by SR mohla zo schválených eurofondov stratiť okolo pol miliardy Sk. "Z celkovej alokácie europeňazí by SR mohla stratiť pri najlepšej alternatíve 0,3 % a najhoršej alternatíve 1,2 % zdrojov," konkretizoval šéf rezortu, ktorý centrálne koordinuje problematiku eurofondov na Slovensku. Pod meškanie vo využívaní prostriedkov z fondov a programov EÚ sa podpísali ministerstvá školstva, práce a výstavby.

Okrem výpadku v ľudských zdrojoch príčinou meškania je aj o to, že nie je záujem robiť práve tieto projekty, upozornil minister. Nemožno do tejto aktivity nikoho nútiť a týka sa to aj cezhraničného programu INTERREG medzi Slovenskom a Rakúskom, kde podľa neho rakúski partneri nemajú záujem o tento typ projektov. "Tí ľudia, čo teraz na tejto agende a projektoch pracujú, sú perfektní. Napríklad rezort výstavby nemá dosť projektov tohto zamerania," konštatoval Janušek.

Správu o implementácii a čerpaní predvstupových nástrojov, finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), Nórskeho finančného mechanizmu (NFM), štrukturálnych fondov (ŠF) a Kohézneho fondu (KF) k 30. júnu 2007 dnes vláda SR schválila s pripomienkami.

Nosná časť materiálu je zameraná na posúdenie úrovne uzatvárania zmluvných záväzkov a čerpania prostriedkov z menovaných fondov a programov.

Správa popisuje aj závery Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR z previerky čerpania predvstupových fondov, ŠF a KF.

Súvisiace články

Aktuálne správy