Ceny domov v Británii klesli v novembri najvýraznejšie za 2,5 roka

Ceny domov v Británii klesli v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o viac než 1 %, čo predstavuje najprudší pokles za takmer 2,5 roka. Uviedla to vo štvrtok spoločnosť Nationwide Building Society, jeden z najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.
Spoločnosť oznámila, že ceny domov v Británii klesli v novembri oproti októbru o 1,4 %. To znamená najvýraznejší medzimesačný pokles od júna 2020 a jasný dôkaz, že britský trh s realitami sa rýchlo ochladzuje. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali pokles iba o 0,3 % po 0,9-percentnom poklese v októbri.
V medziročnom porovnaní ceny domov pokračovali v raste, tempo rastu sa však prudko spomalilo. Zatiaľ čo v októbri sa podľa Nationwide zvýšili o 7,2 %, v novembri rast cien domov dosiahol iba 4,4 %.
Ako povedal hlavný ekonóm Nationwide Building Society Robert Gardner, podmienky na finančnom trhu sa síce od septembra stabilizovali, úrokové sadzby nových úverov na bývanie sú ale naďalej vysoké. Dodal, že trh zostane podľa všetkého utlmený aj v nasledujúcich štvrťrokoch, aj keď nevylučuje „relatívne mäkké pristátie“ vďaka silnému trhu práce a nedostatočnému počtu nových nehnuteľností prichádzajúcich na trh.

Viac o téme: ceny nehnuteľností , Veľká Británia

Súvisiace články

Aktuálne správy