Morgan Stanley: Eurozónu zrejme čaká recesia, USA by sa jej však mohli vyhnúť

, ČTK Foto: getty images

Ekonomika eurozóny v budúcom roku pravdepodobne zažije recesiu. Spojené štáty by sa jej však mohli tesne vyhnúť, a to vďaka odolnému trhu práce. Predpovedala to americká investičná banka Morgan Stanley. Dodala, že globálna inflácia by mohla dosiahnuť vrchol už v tomto štvrťroku.

Celá svetová ekonomika v budúcom roku podľa banky stúpne o 2,2 percenta. Výrazne by k tomu mala prispieť Čína, ktorá by vďaka uvoľňovaniu koronavírusových opatrení mohla vykázať päťpercentný hospodársky rast.

Čína je druhou najväčšou ekonomikou na svete za Spojenými štátmi. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v budúcom roku podľa Morgan Stanley zvýši o 0,5 percenta. "Ekonomika USA sa tesne vyhne recesii," uviedla banka.

Morgan Stanley je vo výhľade pre svetovú ekonomiku o niečo pesimistickejšia ako Medzinárodný menový fond (MMF), uviedla agentúra Reuters. MMF v októbri predpovedal, že globálny hospodársky rast v budúcom roku spomalí na 2,7 percenta z tohtoročných 3,2 percenta.

V Spojených štátoch počíta októbrová prognóza MMF na budúci rok s jednopercentným rastom ekonomiky, zatiaľ čo tohtoročný hospodársky rast v USA odhaduje na 1,6 percenta. V eurozóne MMF na budúci rok očakáva spomalenie rastu na 0,5 percenta z tohtoročných 3,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy